Utrecht voert Ja-Ja-sticker in

Foto:

Utrecht voert per 1 januari 2020 de Ja-ja-sticker in voor ongeadresseerd drukwerk. De maatregel moet jaarlijks miljoenen kilo’s papier besparen. De sticker komt in de plaats van de huidige nee-nee/nee-ja-sticker en keert het systeem dus om. Bewoners ontvangen vanaf 2020 geen reclamefolders en huis-aan-huisbladen, tenzij ze hier via een sticker bewust voor kiezen. Momenteel is dat nog andersom.

Het college legt het voorstel tot wijziging van de afvalstoffenverordening en de APV die hiervoor nodig is nu voor aan de gemeenteraad. In het najaar worden bewoners verder geïnformeerd. Sommige vormen van ongeadresseerd drukwerk vallen buiten de nieuwe regelgeving. Het moet dan gaan om drukwerk met als enig doel om feitelijke informatie te verspreiden zonder aanprijzing, zoals bijvoorbeeld een bericht van de gemeente of netbeheerder.
Uit een telling blijkt dat 48 procent van de Utrechtse huishoudens geen sticker heeft. Onderzoek laat zien dat 39 procent hiervan de reclame ongelezen weggooit. Per jaar ontvangen huishoudens zonder sticker zo’n 70 kilo drukwerk. Afhankelijk van het aantal huishoudens dat een ja-ja-sticker neemt, kunnen miljoenen kilo’s papier worden bespaard.

Cookieinstellingen