Zaterdag 18 mei Festival Europa in TivoliVredenburg

Foto: Festival Europa

Voor veel actuele thema’s zoals klimaat of migratie, licht de sleutel tot een oplossing in Europa. Daarom organiseren Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg – vijf dagen voor de Europese verkiezingen – op za 18 mei een festival over deze thema’s. Met een lijsttrekkersdebat, korte colleges, interviews, optredens en experimenten.

Wetenschappers Léonie de Jonge, Anton Jäger (beide Cambridge) en Tom Nijs (UU) hun bevindingen over de toename van stemmen voor populistische partijen. Oud-ˇombudsman Alex Brenninkmeijer gaat in gesprek met hoogleraar economie Coen Teulings over de uitdagingen voor de Europese economische samenwerking na de eurocrisis en het Griekse debacle. Domenica Ghidei Biidu kwam als 17-ˇjarige als vluchteling uit Eritrea in Nederland. Sindsdien zet zij zich in voor rechtvaardigheid, onder meer als lid van de European Commission against Racism and Intolerance. Burgemeester Jan van Zanen opent het festival.
Naast de talks, interviews en optredens kunnen bezoekers persoonlijk stemadvies krijgen, een Europese pubquiz doen, ‘een mens lenen’ van The Human Library en de avond afsluiten met de satirische Late Night Show van het Utrechtse gezelschap De Orde van de Dag.
De line-ˇup is inmiddels compleet en bestaat uit onder meer Jan Terlouw, klimaatspijbelaars Anuna de Wever & Kyra Gantois, Ilja Leonard Pfeijffer, Amber Arcades, Thomas Rueb, De Orde van de Dag, Lieke Marsman & Ghayath Almadhoun, Linda Polman, Joost de Laat, Nikki Ikani, Herman Lelieveldt, Lucas de Man, Mahir Guven, De Poëzie Central en DJ St. Paul.

Reacties