Portaal blikt in jaarverslag tevreden terug en ziet veel uitdagingen voor de toekomst

Foto: Portaal

Het aantal woningen nam toe, de huurstijging bleef beperkt, Portaal verrichte meer renovaties en er was kortere leegstand. Daarnaast stimuleerde de woningcorporatie met 2,3 miljoen de leefbaarheid in de wijken. Portaal blikt in haar jaarverslag met tevredenheid terug op 2018. Maar Portaal ziet veel uitdagingen voor de toekomst.

Bestuurder Dirk Jan van der Zeep: “Er is zeker reden tot tevredenheid, maar tegelijkertijd zijn er ook redenen voor oplettendheid. Er is een groeiend tekort aan sociale huurwoningen, de druk op buurten blijft toenemen, de bouwkosten blijven hoog en de verhuurderheffing legt corporaties het vuur aan de schenen. Door financieel scherp aan de wind zeilen hebben we in 2018 goede resultaten behaald, maar de financiële ruimte in komende jaren wordt steeds beperkter. We willen onze huurders voldoende betaalbare en kwalitatief goede woningen blijven bieden in buurten waar onze huurders zich thuis voelen. Daarnaast blijven we inzetten op duurzaamheid, passend wonen en inclusiviteit. Dit kunnen we niet alleen! Dat vraagt ook om samenwerking met andere partijen en stappen vanuit de overheid”.
In een land waarin 1,2 miljoen mensen in armoede leven streeft Portaal er naar om te voorzien in zoveel mogelijk betaalbare woningen die van goede kwaliteit zijn. Het aantal woningen per eind 2018 bedroeg 53.184, Dat zijn er 1.300 meer dan aan het begin van het jaar. In het oog springt hierbij de aankoop van collega-corporatie Ymere in Leiden van ruim 900 woningen, die hierdoor behouden bleven als sociale huurwoning. 3.733 huurders kregen een nieuwe woning, een stijging van 5% vergeleken met 2017.
Daarnaast is het in een woningmarkt met veel woningzoekenden belangrijk dat woningen zo snel mogelijk beschikbaar komen voor huurders. In december 2018 stonden er 257 woningen leeg, ten opzichte van 650 in december 2017. De leegstand is teruggelopen tot gemiddeld 25 dagen per leegstaande woning. De ambitie is om te komen tot 16 dagen leegstand in de komende jaren.
Portaal streeft naar kwaliteit in de woningen maar ook naar een hoge leefkwaliteit in de buurten. In 2018 heeft Portaal 522 woningen gerenoveerd. Weliswaar zijn dat er 50 meer dan in 2017, maar dit aantal blijft achter bij de ambities. Stijgende bouwkosten en hogere ambities op duurzaamheid zijn de oorzaak voor de vertragingen. In 2018 besteedde Portaal 2,3 miljoen euro aan leefbare buurten en wijken. Buurtbeheerders signaleren overlast, helpen problemen op te lossen en ondersteunen bewoners die hun leefomgeving willen verbeteren.
Portaal zet op duurzaamheid vanuit twee gedachten: de energie- en klimaatproblematiek en het betaalbaar houden van woningen voor de huurders. Als Portaal nu niets doet, gaan de energielasten van huurders in de nabije toekomst waarschijnlijk flink omhoog. Projecten die Portaal in 2018 startte, zijn o.a. De Isolatie Uitdaging, Zonnig Portaal en Jouw Thuis (concept waarbij huurders kiezen hoe en in welke mate de woning wordt verduurzaamd). Ook leverde Portaal nul-op-de-meter woningen op. Het streven is een energie-index van 1.36 eind 2021 (de index is nu 1.57).
Ook zet Portaal zich in voor passend wonen. Dat betekent meer rekening houden met de persoonlijke situatie van huurders. Bijvoorbeeld door de huurprijs meer te koppelen aan het inkomen van huurders. Wie weinig verdient, betaalt minder; wie meer verdient, betaalt meer. Eind 2018 werd het Sociaal Huurakkoord afgesloten tussen Aedes en de Woonbond. In dit sociaal huurakkoord zit geen directe relatie tussen de persoonlijke situatie van huurders en de huren. Portaal kan zich vinden in het huurakkoord, omdat deze de betaalbaarheid voor de huurders borgt. De organisatie blijft op zoek naar mogelijkheden voor tijdelijke huurkortingen en voor het verhogen van de huren voor degenen die dit kunnen betalen (de gedachte achter passend wonen).
Inclusiviteit is een belangrijk speerpunt voor Portaal. Corporaties krijgen een steeds grotere taak in de huisvesting van statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang. Dat betekent dat er meer moet gebeuren om de wijken leefbaar te houden. Daarbij is inzet van mensen in wijken en buurten nodig. Daarnaast creëert Portaal aparte projecten waar met name starters de mogelijkheid krijgen te wonen en te ondersteunen, samen met bewoners die ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn Place2BU in Utrecht en Meander in Nieuwegein.
Het volledige jaarverslag is terug te vinden op de website van Portaal. In het bijbehorende digitale magazine staan interviews met huurders en medewerkers die inzicht geven in het werk van de corporatie. Het digitale magazine, het jaarverslag en de jaarrekening over 2018 zijn te vinden op www.portaal.nl/jaarverslag.

Cookieinstellingen