Nieuwe Spaanse trams voor de provincie Utrecht in productie

Foto: provincie Utrecht

Momenteel wordt bij leverancier CAF in Spanje de eerste Urbos tram gemaakt voor de provincie Utrecht. Zo op het eerste gezicht lijkt het dezelfde tram als die nu proefritten maakt op de Uithoflijn, maar schijn bedriegt.

Voor deze tweede serie heeft de provincie Utrecht 22 trams besteld bij CAF. De trams worden momenteel in Zaragoza gebouwd. Deze trams vervangen vanaf eind volgend jaar de gele SIG trams die al sinds begin jaren 80 rijden en verouderd zijn. Bijzonder aan dit type is dat het een lange versie van de Urbos 100 tram is. Ze bestaan niet uit vijf maar uit zeven modules. Daarmee wordt de lengte van de tram opgerekt van 33 naar 41 meter.
De langere trams zijn besteld om meer reizigers te vervoeren. Wanneer twee trams worden gekoppeld dan kunnen bijna 500 reizigers meereizen. De provincie Utrecht krijgt daarmee de langste stadstram van Europa. De extra zit- en staplaatsen zijn nodig omdat het aantal reizigers in het openbaar vervoer in Utrecht blijft groeien.
Wanneer de eerste lange tram aankomt in Nederland houdt de provincie Utrecht nog even geheim, maar het zal niet zo lang meer duren. Gezien de bijzondere lengte van de tram gebeurt het transport met twee diepladers. Eenmaal aangekomen op de remise in Nieuwegein wordt elke tram opnieuw weer netjes in elkaar gezet. De eerste tram uit deze nieuwe serie zal een uitgebreid testprogramma doorlopen en daarvoor ’s nachts minimaal 1.000 kilometer gaan rijden.

Cookieinstellingen