Portaal is op zoek naar huurders die wat extra’s voor hun buren willen doen

Foto: Portaal

Voor de flat aan de Bangkokdreef in Overvecht start Portaal deze week met het werven van nieuwe huurders. Niet zomaar huurders. Via ‘anders toewijzen’ is de corporatie op zoek naar mensen die wat extra’s voor hun buren willen doen. De Bangkokdreef is daarmee het eerste project waar Portaal anders toewijst in bestaand bezit.

Op de Bangkokdreef wonen, net als in andere delen van Overvecht, in verhouding veel bewoners met een laag inkomen en mensen die begeleiding en zorg krijgen. Voor een goede leefbaarheid heeft volgens Portaal een juiste mix van verschillende mensen en doelgroepen voordelen. “We hebben steeds meer te maken met instroom van mensen met echt lage inkomens en mensen vanuit de maatschappelijke opvang. Deze groep bewoners zijn vaak meer met hun eigen problemen bezig dan met hun woonomgeving. Door bewoners aan te trekken die willen omkijken naar hun buren en zich betrokken voelen bij hun buurt, proberen we de leefbaarheid op peil te houden”, aldus Lieselot Kerssen, adviseur leefomgeving. “Anders toewijzen kennen we al bij nieuwe projecten, maar nog niet in bestaand bezit.”
Portaal heeft bij nieuwe projecten als Majella wonen en Place2beU al veel ervaring met anders toewijzen opgedaan. Nu zetten ze ook in op onze bestaande buurten. Hier ligt vanuit leefbaarheid immers een grote opgave. Door ook hier anders toe te wijzen wil Portaal kijken wat het effect ervan is. Natuurlijk is dit niet de enige maatregel die Portaal neemt om de leefbaarheid te verbeteren. Het helpt wel om de Bangkokdreef beter in balans te brengen wat betreft bewonerssamenstelling. Als dit experiment succesvol is, wil Portaal het verder uitbreiden naar andere (te renoveren) complexen in Overvecht en in andere regio’s.
De Bangkokdreef is onlangs geheel gerenoveerd. Tijdens de renovatie waren meerdere woningen in gebruik als logeerwoning. Deze gaat Portaal nu weer verhuren. De werving van de nieuwe bewoners ging deze week via WoningNet van start. Er zijn grotere woningen, die Portaal verhuurt aan mensen met een middeninkomen (huurprijs tussen de € 651 en € 720) en kleinere woningen met een huurprijs rond de € 600. Naast de algemene voorwaarden voor sociale huur en de specifieke inkomenseisen, vraagt Portaal de nieuwe huurders een motivatie te geven. Op basis daarvan kan een gesprek volgen en mogelijk toewijzing van een woning op de Bangkokdreef.
Met de nieuwe huurders houdt Portaal straks contact via hun wijkbeheerder en andere collega’s die werkzaam zijn in de wijk. Zij stimuleren de nieuwe huurders en waar nodig ondersteunen zij hen om hun rol als ‘goede buur’ zo goed mogelijk in te vullen.

Cookieinstellingen