Aanlegeffecten Noordelijke Randweg nog niet voldoende onderzocht

Foto: gemeente Utrecht

De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor de Noordelijke Randweg Utrecht beoordeeld. Zij adviseert het rapport aan te vullen met de verwachte effecten van de aanleg voor leefbaarheid en doorstroming.

De gemeente Utrecht wil de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) aanpassen, met als doel de doorstroming en de leefbaarheid te verbeteren. Het tracé loopt van het Gandhiplein, via het Henri Dunantplein, tot aan het Robert Kochplein. In 2014 heeft de gemeenteraad van Utrecht besloten de NRU aan te passen naar 80 km/u, twee keer twee rijstroken en drie ongelijkvloerse kruisingen, waarvan minimaal één verdiept. Op basis van deze uitgangspunten zijn verschillende opties ontwikkeld.Voordat de gemeenteraad van Utrecht besluit over het bestemmingsplan zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. Aan de Commissie m.e.r is gevraagd om het rapport te beoordelen.
Het milieurapport, het bijbehorende bestemmingsplan en de interactieve webkaarten geven samen een goed beeld van de onderzochte opties in de gebruiksfase. In het milieurapport ontbreken nog de effecten tijdens de aanleg. Vanwege de omvang van het project duurt de aanleg ongeveer vijf jaar. Het rapport brengt de globale natuureffecten van de aanleg in beeld, maar bijvoorbeeld niet de mogelijke geluidshinder en verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook kunnen er effecten optreden die invloed hebben op de doorstroming van het verkeer, vanwege tijdelijke of langdurige wegafsluitingen. De Commissie adviseert deze effecten in beeld te brengen, en te onderzoeken hoe deze effecten kunnen worden voorkomen of gereduceerd. De gemeente Utrecht heeft aangegeven dit voorlopig advies over te nemen en de gevraagde aanvulling voor te leggen aan de Commissie.

Cookieinstellingen