Fototentoonstelling over 175 jaar Diakonessenhuis

Foto: Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis in Utrecht opent vrijdag 15 maart een fototentoonstelling over de geschiedenis van dit stads- en streekziekenhuis. Ruim 300 foto’s tonen hoe de zorg voor zieken een spectaculaire ontwikkeling heeft doorgemaakt. De opening wordt op 15 maart om 16.15 uur verricht door een patiënt, burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en de nog oudst werkende diacones in het ziekenhuis Ali Hendriksen.

Het in 1844 opgerichte Diakonessenhuis is een van de oudste ziekenhuizen in Nederland. Het was een tijd waarin de gemiddelde levensverwachting rond de 40 jaar lag en de injectienaald haar intrede nog moest doen. In de 175 jaar dat het ziekenhuis in Utrecht de zieken geneest en verzorgt is die levensverwachting meer dan verdubbeld en wordt de zorg verleend door hoog opgeleide gespecialiseerde professionals, die echter nog net zo betrokken en invoelend hun werk doen als hun verre voorgangers.
Van die rijke geschiedenis zijn talloze foto’s bewaard gebleven. Een selectie daarvan wordt nu tot 3 mei in de hal van het ziekenhuis in Utrecht tentoongesteld. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Diakonessenhuis in Zeist (van 10 mei tot en met 28 juni en een gedeelte ervan naar Doorn (3 september tot en met 11 oktober).
Tegelijk met de opening van de tentoonstelling wordt een kunstwerk in de vorm van een groot hart onthuld dat voor het ziekenhuis komt te staan. Het hart staat symbool voor de belangrijkste drijfveer van het ziekenhuis.

Reacties