PvdA wil dat OV weer in handen komt van de provincie

Foto: PvdA

De PvdA in de Provincie Utrecht heeft zaterdag in samenwerking met de FNV actie gevoerd voor het openbaar vervoer in Utrecht. Volgens de PvdA is er veel ontevredenheid over de huidige kwaliteit van het openbaar vervoer. De PvdA wil daarom dat de provincie het OV weer in eigen hand neemt. Dat wordt een belangrijke inzet bij de komende verkiezingen.

“Er wordt vaak naar Brussel gewezen als oorzaak van alles wat verkeerd gaat in het openbaar vervoer. Maar dat is grote onzin,” legde Agnes Jongerius zaterdagochtend uit bij de start van de actie. “Europa verplicht helemaal niet om het OV aan te besteden voor de laagste prijs. Dat is een politieke keuze, die in Utrecht heel verkeerd heeft uitgepakt.”
Er is nog veel mis met het openbaar vervoer in de Provincie Utrecht, aldus het PvdA-campagneteam. Reizigers zien hun bushalte (of hele lijnen) verdwijnen. Het concept van marktwerking met een keuze voor de goedkoopste aanbieder blijkt niet te leiden tot een tevredenstellend product. “We zijn erg geschrokken van de klachten die we van de buschauffeurs hebben gehoord. Er is vorig jaar met acties gevochten voor verbeteringen, maar de werkdruk is nog steeds veel te hoog, ” vertelt Statenlid Julie d’Hondt. “De werksituatie is voor veel chauffeurs nijpend: oververmoeid, slecht betaald en geen tijd voor toiletbezoek. Dat komt allemaal door het feit dat het provinciebestuur voor de goedkoopste oplossing kiest.” FNV bestuurder Remko Mast bevestigt deze lezing.
De rode PvdA-campagnekaravaan ging in gesprek met de buschauffeurs van U-OV in hun kantine, in samenspraak met FNV kaderleden. De partij was zaterdagmiddag ook zichtbaar rond het Centraal Station van Utrecht, met lijsttrekkers Rob van Muilekom (Provinciale Staten) en Constantijn Jansen op de Haar (Waterschap), plus een groep andere kandidaten.
Het Utrechts openbaar vervoer wordt een belangrijk strijdpunt tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart. De PvdA komt met concrete oplossingen, met de belangen van de reiziger en de werknemer voorop. De kern van dat verhaal: de PvdA wil dat het openbaar vervoer weer door het provinciebestuur in eigen hand wordt genomen, naar voorbeeld van de provincies Groningen en Drenthe. Daar bepaalt een provinciaal OV-bureau de dienstregeling. Daarmee kunnen randvoorwaarden op het gebied van arbeidsomstandigheden voor chauffeurs beter worden gecontroleerd door Provinciale Staten. En kunnen zij ook zelf bepalen of lijnen moeten worden geschrapt of niet, zonder gegijzeld te worden door het business model van een commerciële marktpartij.

'

Reacties

article
70635
De PvdA in de Provincie Utrecht heeft zaterdag in samenwerking met de FNV actie gevoerd
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/70635/pvda-wil-dat-ov-weer-in-handen-komt-van-de-provincie/
2019-02-04T11:21:18+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/02/04112057/51121314_1154208768093855_8772995989465202688_o.jpg
Stadsnieuws