Meer stemlocaties bij verkiezingen Provinciale Staten en Europees Parlement

Foto: SP Utrecht

Er komen in Utrecht meer stembureaus bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen op 20 maart en op 23 mei bij de verkiezing van het Europees Parlement. Dat laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten.

Op 20 maart bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen worden 172 stembureaus in Utrecht geopend op 161 locaties, er zijn 11 locaties met 2 stembureaus. Dit zijn meer locaties dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn er schriftelijke vragen gesteld over de spreiding van de stemlokalen over de stad. Daarom zijn er nu meer stemlocaties en is waar mogelijk gezorgd voor een betere spreiding over de stad.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 konden kiezers hun stem uitbrengen in 180 stembureaus op 153 locaties. Hierbij waren er 27 locaties met twee stembureaus. Gezien de opkomst bi de verkiezingen voor de provinciale staten en de waterschappen in 2014 zijn er nu minder dubbele stembureaus op één locaties dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op drukke stemlocaties, zoals het Centraal Station, zijn nog wel twee stembureaus.
Ter bevordering van de opkomst worden, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen, drie mobiele stembureaus ingezet. Ook komt er een ludiek stembureau in een oude treinwagon op het Westplein.
Tijdens de verkiezingen van de leden van het Europees Parlement worden tenminste 170 stembureaus geopend. Dit aantal is nog niet definitief. Doordat deze verkiezingen op een donderdag plaatsvindt zijn niet alle locaties beschikbaar.
In de week van 11 februari worden er 74 aanplakborden neergezet in de stad waarop politieke partijen hun affiches kunnen plakken. Een deel van bord wordt gereserveerd voor de provinciale statenverkiezing en een deel voor de waterschapsverkiezingen.

Cookieinstellingen