Kathedraal kardinaal Wim Eijk verhuist mogelijk naar Apeldoorn

Foto: Wikipedia

De Catharinakathedraal in Utrecht moet dicht. Een werkgroep van de parochie zoekt een nieuwe kerk die als zetel voor kardinaal Wim Eijk kan dienen. Een verhuizing naar Apeldoorn wordt als mogelijkheid gezien, zo meldt het Nederlands Dagblad.

Drie Utrechtse parochies moeten de komende jaren fuseren en enkele kerkgebouwen gaan dicht. Een werkgroep presenteerde twee weken geleden het document ‘Visie op fusie’, waarin plannen staan die dit jaar en volgend jaar uitgevoerd moeten worden.
Geldtekort is een van de belangrijkste motieven voor de fusie, samen met doorgaande vergrijzing. De sluiting van de Catharinakathedraal is een van de meest heikele punten. Deze kerk, op steenworp afstand van de Domtoren, is de zetel van Eijk. Het de bedoeling dat het aangrenzende museum Catharijneconvent de kathedraal koopt. Als dat rond is, kan de keuze voor een nieuwe kathedraal beginnen.
In mei 2018 leek het erop dat de Augustinuskerk aan de Oudegracht, midden in het centrum van Utrecht, de beste kaarten had. Daar zitten echter nadelen aan. De kerk is al ruim twee jaar dicht en het priesterkoor en de sacristie zijn te klein. ‘Visie op fusie’ noemt daarom alternatieven, zoals de Aloysiuskerk, die gelegen is nabij het Wilhelminapark.
Het meest opvallende alternatief is verhuizen naar Apeldoorn. Dan zou de Maria Koninginkerk in die stad de nieuwe kathedraal worden.
Op internetsite petities.nl loopt sinds maandag een petitie waarin parochianen pleiten voor het behoud van de Catharinakathedraal. ‘Het Utrechts katholicisme is nog niet rijp voor het museum’, stellen de initiatiefnemers. Ze vinden dat de fusieplannen te veel uitgaan van krimp, niet van toekomstperspectief.

Reacties

article
70379
De Catharinakathedraal in Utrecht moet dicht. Een werkgroep van de parochie zoekt een nieuwe kerk
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/70379/kathedraal-kardinaal-wim-eijk-verhuist-mogelijk-naar-apeldoorn/
2019-01-09T18:11:51+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/01/09181122/Catharinakathedraal.jpg
Stadsnieuws