Grootschalige proef met 700 deelfietsen in Utrecht

Foto: Willem Mes

Hoe draagt de deelfiets in Utrecht bij aan een gezonde en bereikbare stad? Dit gaat de gemeente Utrecht samen met Universiteit Utrecht en Hogeschool Windesheim in de praktijk onderzoeken. Het Deense bedrijf Donkey Republic biedt hiervoor vanaf het voorjaar van 2019 haar deelfietsen aan in Utrecht. Plan is om 700 fietsen te plaatsen. De proef is in eerste instantie gericht op een betere bereikbaarheid van het Utrecht Science Park.

Deelfietsen zijn voor gezamenlijk gebruik en kunnen met een app gehuurd worden. Het maakt het reizen sneller en flexibeler. Als steeds meer mensen de deelfiets pakken, wordt de OV-verbinding naar het Utrecht Science Park naar verwachting minder druk. Bovendien kan een deelfiets ook voorkomen dat mensen meerdere privéfietsen nodig hebben. Daarmee kan de schaarse ruimte in vooral de historische binnenstad en stationsfietsenstallingen beter benut worden.
“De deelfiets is één van de manieren om mensen te stimuleren meer te gaan fietsen én om ruimte te besparen”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (mobiliteit). “Dat is erg belangrijk in een groeiende stad waar de ruimte schaars is. Ik ben daarom blij dat we in Utrecht op grotere schaal gaan experimenteren met deze vorm van deeleconomie.”
Donkey Republic is trots dat Utrecht het bedrijf als deelfietsaanbieder heeft geselecteerd. “Utrecht geeft op indrukwekkende wijze voorrang aan de fietsers”, zegt mede-oprichter Alexander Frederiksen. “Het is fantastisch om deze visie te mogen ondersteunen en te kunnen bijdragen aan een nog fietsvriendelijker Utrecht.”
Het praktijkonderzoek is onderdeel van het landelijke onderzoeksprogramma ‘Smart Cycling Futures’. Doel van dit programma is om op een vernieuwende manier fietsgebruik te vergroten. De vorm van het onderzoek is een ‘Living Lab’. Dit is experimenteel, praktijkgericht en flexibel. Als iets niet goed blijkt te werken in de praktijk, wordt ervan geleerd en bijgestuurd. Donkey Republic is actief in meer dan veertig Europese steden en scoorde bij de selectie van de samenwerkingspartner hoog op aandacht voor de lokale situatie, samenwerking en duurzaamheid.

 

Cookieinstellingen