Vuilniszak en kliko verdwijnen uit het Utrechtse straatbeeld

Foto: pixabay

Door de gefaseerde invoering van Het Nieuwe Inzamelen verandert de afvalinzameling in de stad drastisch. De vuilniszak en kliko voor restafval verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld en daarvoor in de plaats komen in een groot deel van de stad ondergrondse containers voor restafval.

Verder krijgen inwoners kliko’s waar de woonsituatie het toelaat om het afval aan huis te scheiden. En door de route optimalisatie verandert voor veel huishoudens de dag waarop het afval wordt ingezameld. Vanaf maandag 26 november 2018 vindt er voor ongeveer 21.000 huishoudens, 14 procent van alle huishoudens, een dagwijziging plaats voor restafval, gft of allebei.
Ook is er in oktober een start gemaakt met het dynamisch inzamelen. De gemeente is begonnen in Leidsche Rijn. In 900 ondergrondse containers voor restafval zijn sensoren geplaatst die de vulgraad meten van de containers. Gemiddeld zitten de ondergrondse containers bij het legen voor minder dan 50 procent vol. Voortaan zullen alleen de containers geleegd worden die voor minimaal 80 procent zijn gevuld.
De eerste ervaringen in Leidsche Rijn zijn positief. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor de plaatsing van sensoren in alle overige ondergrondse containers in de stad (ruim 2.700). De verwachting is dat eind novmeber 2018 eerst alle resterende ondergrondse containers in Leidsche Rijn en medio januari 2019 in de rest van Utrecht van een sensor zijn voorzien. Tot slot start in december een proef met nascheiding van plastic, blik en pakken.

Cookieinstellingen