Gemeenteraad vergadert wederom over het Nieuwe Zandpad

Foto: Gemeente Utrecht

Het waren vijf frustrerende jaren en hoe langer het duurt, hoe meer het cynisme groeit. Aldus D66-raadslid Ellen Bijsterbosch tijdens de vergadering gisteravond van de commissie Mens en Samenleving over het Nieuwe Zandpad. Bijsterbosch opperde onder meer de mogelijkheid om afspraken te maken met vrouwen via internet.

In mei 2018 liet het college weten dat bij de derde selectieronde het wederom niet was gelukt om een ontwikkelaar/exploitant te vinden voor het Nieuwe Zandpad. Het college schrijft in zijn brief van mei 2018 dat het voort gaat met de inzet om tot raamprostitutie te komen aan het Nieuwe Zandpad. Echter omdat de vorige drie procedures niets hebben opgeleverd onderzoekt het college nu onder welke voorwaarden het wél kansrijk is om veilige en schone raamprostitutie aan het Nieuwe Zandpad te realiseren.
CDA-raadslid Sander van Waveren is sceptisch. Hij vraagt zich af hoeveel het nog gaat kosten en of die investeringen ooit nog terugverdiend worden via de grondexploitatie. Op welk moment beslissen we om het stop te zetten, vraagt hij zich af.

CU-raadslid Rachel Streefland-Driesprong vraagt de burgemeester of de illegale prostitutie is toegenomen sinds de sluiting van het Zandpad vijf jaar geleden. En Hester Assen van de PvdA vraagt of het aantal werkplekken zonder vergunning is toegenomen. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de groencompensatie, omdat er voor de aanleg van het Nieuwe Zandpad 200 bomen zijn gekapt. En VVD-raadslid Queeny-Aimee Rajkowski is wel gecharmeerd van het idee dat klanten met prostituees afspreken via internet.
Wat de groencompensatie betreft hoeft de Partij voor de Dieren zich geen zorgen te maken, aldus burgemeester Van Zanen. Bij het volgende plantseizoen wordt daar gelijk mee begonnen, verzekert hij. Van Zanen heeft geen bezwaar tegen het gebruik van internet om afspraken te maken met klanten. Wat hem betreft mag het woord ‘raam’ bij raamprostitutie tussen haakjes. Dat wil volgens hem niet zeggen dat er ruimte is voor een tippelzone, peepshows, massagesalons of sekstheater. Van Zanen heeft geen zicht op de omvang van de illegale prostitutie. Er zijn een paar gevallen bekend, zegt hij.
Eind dit jaar of begin volgend jaar komt Van Zanen met een raadsvoorstel, belooft hij. Het kan volgens hem niet sneller want het moet wel zorgvuldig gebeuren. ‘We denken dat het nog steeds kan.’

Cookieinstellingen