Plog- en plandelcompetitie van start in Utrechtse stationsgebied

Foto: Judith Sterkenburg

Vanaf vandaag start de ‘plog- en plandelcompetitie’ die duurt tot en met vrijdag 9 november. Groepjes mensen met afvalzakken en prikkers lopen hard door het Utrechtse stationsgebied en verzamelen afval. De competitie wordt georganiseerd door de Green Business Club Utrecht.

Ploggen is een samenvoeging van joggen en een ‘plocka up’ (opraapactie), een Zweedse trend die is overgewaaid naar Nederland. “Omdat we willen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, hebben we er ook een wandelvariant van gemaakt: plandelen”, aldus Katja Nelissen die in de werkgroep zit die de actie organiseert én de ‘opperplogger’ namens ProRail. “De reden dat we deze actie organiseren is omdat we onszelf en onze collega’s bewust willen maken van hoeveel afval er in dit gebied ligt. Van single used plastics, tot sigarettenpeuken en zelfs kapotte meubels die tijdens een eerste plandelexperiment verzameld werden”. Dit experiment tijdens de Dag van de Duurzaamheid leverde in een uur tijd maar liefst 21 kilo verzameld afval op. Katja: “Kun je nagaan hoeveel we kunnen oprapen met zes bedrijventeams gedurende deze hele week!”
Het plogteam van de Gemeente Utrecht bijt vandaag om 16.00 uur het spits af met de opruimcompetitie. Daarna volgen tot en met vrijdag teams van ProRail, de Volksbank, Rabobank, Jaarbeurs en Movares. Elk team start bij circulair paviljoen The Green House en rent via verschillende routes naar het weegpunt bij Movares op het Daalseplein. Katja: “Hier wordt ‘de buit’ van elk team gewogen en aan het einde van de week hebben we – naast een winnaar – vooral grote winst voor het stationsgebied. Dat is, hopelijk, voor een groot deel dan weer mooi schoon en opgeruimd.”
De Green Business Club Utrecht is een initiatief van 14 bedrijven en de Gemeente Utrecht. Samen zetten zij zich in om het stationsgebied van Utrecht te verduurzamen en te verlevendigen. De plog- en plandelcompetitie is mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Utrecht.

Reacties

article
69772
Vanaf vandaag start de ‘plog- en plandelcompetitie’ die duurt tot en met vrijdag 9 november.
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/69772/plog-en-plandelcompetitie-start-utrechtse-stationsgebied/
2018-11-05T10:57:58+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/11/05105712/Ploggen-en-plandelen-10-oktober-3.jpg
Stadsnieuws