Bacteriën eten verontreiniging in de bodem van het Griftpark op

Foto: wikipedia

Tot december 2019 vindt in het Griftpark bodemonderzoek plaats naar een bacteriegroep die de verontreiniging in de bodem van het Griftpark als het ware opeet. Voor Utrecht en de rest van Nederland is het interessant om te weten hoe deze ‘biologische afbraak’ werkt. Het Griftpark blijft tijdens het onderzoek gewoon open en de gemeente verwacht dat de overlast beperkt blijft.

Op de plek van het Griftpark waren tot 1960 een gasfabriek en vuilnisbelt gevestigd. Deze hebben de bodem in en rond het park verontreinigd. Voordat het gebied in de jaren ’90 werd ingericht als park, is de verontreinigde grond ingepakt en geïsoleerd. Hierdoor komt de verontreiniging niet in aanraking met de oppervlakte of met het grondwater. Het ingepakte gebied wordt non-stop beheerst en gecontroleerd.
De verontreiniging in het Griftpark verdwijnt sneller dan verwacht. Dat komt door een bacteriegroep, die het afval afbreekt. Voor Utrecht en de rest van Nederland is het interessant om te weten hoe deze ‘biologische afbraak’ werkt. Dit kan namelijk helpen bij de aanpak van andere verontreinigde gebieden in Nederland. Met de bacterie kan misschien de constante beheersing van verontreinigde gebieden afgebouwd worden. Daarom hebben de gemeente Utrecht en het Rijk besloten de bacteriegroep te onderzoeken. De Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en Deltares gaan het onderzoek uitvoeren.
Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de toegepaste onderzoeksmethode goed werkt: er kan snel en nauwkeurig mee worden gewerkt. Het onderzoek heeft niet alleen een goed beeld opgeleverd van de verontreinigingssituatie, maar ook van de bodemopbouw.
In november 2018 gaat een gespecialiseerd bedrijf peilbuizen plaatsen binnen en buiten het park. Binnen het park wordt op maximaal 4 plekken geboord tot 65 meter diep. De werkzaamheden kunnen een teerlucht veroorzaken. De gemeente probeert de stank tot een minimum te beperken, maar kan niet uitsluiten dat mensen toch iets ruiken.

Lees ook:

Bodemonderzoek naar bacteriegroep die verontreiniging Griftpark doet verdwijnen

Reacties

article
69764
Tot december 2019 vindt in het Griftpark bodemonderzoek plaats naar een bacteriegroep die de verontreiniging
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/69764/bacterien-eten-verontreiniging-bodem-griftpark-op/
2018-11-02T12:42:29+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/04/13111201/Griftpark-beeldengroep.jpg
Stadsnieuws