Coalitiepartijen maken afspraken over openheid en vertrouwelijkheid coalitieonderhandelingen

Foto: Angeliek de Jonge

De drie coalitiepartijen – GroenLinks, D66 en de ChristenUnie – geven aan dat zij de vertrouwelijkheid van van de coalitieonderhandelingen willen waarborgen. Niet alleen nu maar ook voor toekomstige onderhandelingen. Tegelijkertijd willen ze ook openheid geven over hun keuzes.

De drie partijen reageren hiermee op het WOB-verzoek van het Algemeen Dagblad die inzage vroeg in de onderhandelingsstukken. Het is volgens de drie partijen voor Utrecht en ook in Nederland uniek dat deze informatie vrijgegeven wordt. Volgens de drie partijen is de vertrouwelijkheid van coalitieonderhandelingen belangrijk. Partijen die overwegen om te gaan besturen en daarover in gesprek zijn, moeten zich vrij voelen om standpunten naar voren te brengen en om informatie op te vragen. Ook moeten ideeën die eerder nog niet zijn bedacht of onderzocht, op tafel kunnen komen. Anderzijds geven de partijen ook aan dat ze openheid willen geven in hun keuzes. Ze willen transparant zijn welke organisaties als expert hebben opgetreden tijdens de onderhandelingen en welke organisaties uit eigen beweging ‘input’ hebben gegeven.
Een groot deel van deze informatie is volgens de partijen al tijdens of vlak na de onderhandelingen openbaar gemaakt. Via het WOB-verzoek wordt deze informatie nu opnieuw en volledig openbaar. Verder vinden de coalitiepartijen het belangrijk dat informatie en presentaties die zij hebben gekregen over dossiers ook beschikbaar is. Door het WOB-verzoek wordt deze informatie nu volgens de partijen ook vrijgegeven.
De drie partijen geven aan dat zijn van dit WOB-verzoek hebben geleerd dat ze een volgende keer vooraf afspraken zullen maken over openheid en vertrouwelijkheid in plaats van achteraf.

Cookieinstellingen