PinkPanel 2018: 42% ervaart discriminatie, intolerantie of een onveilig gevoel

Foto: pixabay

Uit de resultaten van PinkPanel 2018 blijkt dat 42% van de ondervraagden aangeeft recent ervaring te hebben met discriminatie, intolerantie of een onveilig gevoel. PinkPanel meet het veiligheidsgevoel en de discriminatie-ervaringen van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LHBTI) personen. Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN) nam de enquête af binnen haar werkgebied, de provincie Utrecht.

Art.1 MN, het expertisecentrum en meldpunt voor discriminatie en ongelijke behandeling in provincie Utrecht, presenteert vandaag de resultaten van de jaarlijkse enquête PinkPanel. De editie van 2018 kon ruim twee maanden online worden ingevuld. Uit de resultaten blijkt nu dat 42% van de ondervraagden het afgelopen jaar op straat ervaringen heeft gehad met discriminatie, intolerantie of een onveilig gevoel. In de meeste gevallen ging het hierbij om discriminerende opmerkingen en schelden. Het merendeel van de ondervraagden deed vervolgens niets met dergelijke voorvallen. Een enkeling gaf een grote mond terug of praatte erover met familie of vrienden. Slechts 5% stapte naar de politie.
Nog eens 22% van de ondervraagden gaf aan geen ervaringen te hebben gehad met discriminatie, intolerantie of een onveilig gevoel, omdat zij ervoor kozen om het uiterlijk en/of gedrag aan te passen in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld door zich anders te kleden of niet hand in hand te lopen met een partner.
“De resultaten van PinkPanel 2018 laten positieve ontwikkelingen zien, maar ook blijkt dat er nog steeds veel mensen zijn die vervelende dingen meemaken. Het is natuurlijk pijnlijk om te horen dat veel mensen hun gedrag of uiterlijk aanpassen om problemen te voorkomen. Kortom, specifieke acties voor het bevorderen van het veiligheidsgevoel van LHBTI’s zijn nog steeds hard nodig”, aldus Art.1 MN.
Art.1 MN werkt hard aan het vergroten van meldingsbereidheid onder LHBTI’s in de provincie Utrecht. Er is namelijk gebleken dat velen van hen uiteindelijk geen melding maken van intolerantie of discriminatie. Hierdoor blijft dit vaak onzichtbaar en wordt er nog regelmatig getwijfeld of het nodig is actie te ondernemen.

Cookieinstellingen