Halverwege 2019 nieuwe tender voor het Nieuwe Zandpad

Foto: Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht gaat in gesprek met nieuwe organisaties en experts om te kijken onder welke voorwaarden het wél kansrijk is om veilige en schone raamprostitutie aan het Nieuwe Zandpad te realiseren. Het college hoopt halverwege 2019 een nieuwe tender opgesteld te hebben.

In 2013 heeft de gemeente alle vergunningen voor de exploitatie van raamprostitutie ingetrokken, onder andere wegens aanwijzingen van mensenhandel bij de exploitanten. Het college is vervolgens op zoek gegaan naar een locatie en marktpartijen voor de raamprostitutie. Potentiële ontwikkelaars, exploitanten en hun financiers moesten voorafgaand aan een definitieve gunning verplicht een Bibob-procedure doorlopen.
Er werd uitgegaan van één locatie met maximaal 162 werkruimten. Omdat de gemeente wilde voorkomen dat één exploitant een machtspositie zou verkrijgen mochten per exploitant maximaal 32 werkruimten worden vergund.
Inmiddels zijn er drie selectieprocedures doorlopen om partijen te vinden die aan het Nieuwe Zandpad raamprostitutie willen ontwikkelen en exploiteren. Geen van die procedures heeft een nieuwe exploitant/ontwikkelaar opgeleverd.
Redenen hiervoor zijn onder meer dat reguliere ontwikkelaars terughoudend zijn om zich in deze branche te begeven en banken zijn terughoudend om deze branche te financieren.
Toch vind het college het belangrijk dat er in Utrecht de mogelijkheid is voor sekswerkers om hun beroep op legale wijze uit te oefenen. Het college gaat daarom door om te proberen om tot raamprostitutie te komen aan het Nieuwe Zandpad.
Uit de vorige procedures heeft het college de conclusie moeten trekken dat doorgaan op dezelfde weg weinig kans van slagen heeft. Daarom gaat het de gemeente nu samen met experts en belanghebbenden onderzoeken onder welke voorwaarden het wel kansrijk is om veilige en schone raamprostitutie aan het Nieuwe Zandpad te realiseren.
Op basis van dit onderzoek zal het college de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2019 een voorstel doen voor ‘een nieuw kader’ voor de realisatie van raamprostitutie aan het Nieuwe Zandpad. Halverwege 2019 verwacht het college een nieuwe tender voor het het Nieuwe Zandpad opgesteld te hebben.

Lees ook:

Kosten ontwikkeling Nieuwe Zandpad bedragen bedragen 4,4 miljoen euro

Laatste investeerder Nieuwe Zandpad trekt zich terug

OM eist gevangenisstraffen tot 8 jaar voor mensenhandel op het Zandpad

Cookieinstellingen