Gemeente legt geschil over geluidslek TivoliVredenburg voor aan arbitragecommissie

Foto: Toerisme Utrecht

De gemeente Utrecht heeft laten onderzoeken wie aansprakelijk is voor het geluidslek bij TivoliVredenburg. De geluidsadviseur RHDHV en de bouwer Heijmans wijzen aansprakelijkheid voor het geluidslek af. De gemeente heeft het geschil over geluidslek voorgelegd aan een arbitragecommissie.

De gemeente liet eind 2015 al weten RHDHV en Heijmans aansprakelijk te zullen stellen voor de schade. Al liet de gemeente ook weten dat gezien de complexiteit van de materie een juridisch traject lang zou gaan duren.
De gemeente heeft een onafhankelijk geluidsadviseur de ontwerpen laten bekijken en nieuwe geluidsberekeningen laten uitvoeren. Deze onafhankelijke geluidsadviseur heeft geconstateerd dat in de fase van het definitief ontwerp constructieve aanpassingen zijn doorgevoerd waardoor het ontwerp niet meer voldeed aan de geluidseisen van het gelijktijdig kunnen gebruiken van de zalen. Ook zijn er volgens de geluidsadviseur onvoldoende berekeningen uitgevoerd om te toetsen of het ontwerp voldeed aan de geluidseisen en de gemeente is als opdrachtgever hierover niet ingelicht en gewaarschuwd.
Volgens RHDHV is er sprake van een uitvoeringsfout en is Heijmans verantwoordelijk voor het geluidslek. Ook heeft RHDHV berekeningen toegestuurd waaruit zou blijken dat het definitief ontwerp wel voldoet. Het aangeleverde bewijs sterkt echter de gemeente in haar stelling dat RHDHV fouten heeft gemaakt dan wel op zijn minst te grote risico’s heeft genomen bij het goedkeuren van de ontwerpen.
RHDHV heeft aangeboden om het geschil tegen een laag bedrag te schikken. Dit aanbod is door de gemeente afgewezen. Nu een minnelijke schikking niet mogelijk blijkt te zijn, heeft de gemeente besloten om het geschil voor te leggen aan de arbitragecommissie.
Ook Heijmans voelt zich niet verantwoordelijk en stelt dat de fout in het ontwerp zit. De gemeente heeft besloten om eerst de resultaten van de arbitrageproceduren met RHDHV af te wachten en geen nader bewijsonderzoek naar mogelijke uitvoeringsfouten van Heijmans uit te voeren omdat daarvoor ‘destructief’ onderzoek nodig. Daarvoor moeten vloeren en muren in het gebouw worden opgebroken en dat zou voor te veel overlast zorgen.
De uitkomst van de arbitrageprocedure met RHDHV is voor de gemeente maatgevend voor een beslissing over eventuele vervolgstappen richting Heijmans.

Lees ook:

Gemeente verhaalt kosten geluidslekken TivoliVredenburg

Geluidslek in TivoliVredenburg opgelost

Cookieinstellingen