Buslijn 28 is drukste buslijn van Utrecht

Foto: GroenLinks

Buslijn 28, de oost-west verbinding tussen Vleuten-Leidsche Rijn Centrum – Utrecht Centraal -binnenstad -Rijnsweerd en het Utrecht Science Park, is de drukste buslijn in Utrecht. Per jaar maken ongeveer 5 miljoen reizigers gebruik van buslijn 28.

De gemeente heeft een studie laten uitvoeren om de doorstroming en verkeersveiligheid van de busroute te verbeteren. Tegelijkertijd wil de gemeente met deze studie verkennen tegen welke dilemma’s vervoerder, provincie en gemeente aanlopen. Zo wil de gemeente ook andere OV routes in de stad verbeteren.
Bij de route van lijn 28 gaat het volgens de gemeente om een lijn met ‘veel dynamiek’. Als doorgaande oost-westverbinding doorkruist lijn 28 de stad Utrecht en rijdt daarmee door diverse gebieden. Door de vele infrastructurele bouwprojecten en werkzaamheden op de route gelden er dagelijks nieuwe en tijdelijke verkeerssituaties.
Uit de studie naar de route blijkt dan ook dat de gemiddelde snelheid over de gehele lijn lager ligt dan is beoogd. Daarnaast is er sprake van vertragingen door onder meer verkeerslichten, hinderlijk geplaatste objecten en dagelijks wijzigende verkeerssituaties.
Ook vinden er ongelukken plaats op het traject. In de periode 2014 t/m 2017 vonden er 13 ongevallen plaats waarvan 3 met een dodelijke afloop. In heel Utrecht vonden in dezelfde periode in totaal zo’n 2100 ongevallen plaats, waarvan 21 met een dodelijke afloop.
In de studie naar buslijn 28 worden een aantal maatregelen voorgesteld om de verkeersveiligheid en doorstroming van lijn 28 te verbeteren. De gemeente gaat met de meest kansrijke maatregelen aan de slag, samen met de vervoerder en de provincie.

Cookieinstellingen