De nachtcactus in Oude Hortus bloeit

Foto: Universiteitsmuseum

De nachtcactus (Selenicereus grandiflorus) heeft voor het eerst in 11 jaar gebloeid in de Oude Hortus. Deze ‘koningin van de nacht’ heeft grote bloemen die elk maar één nacht bloeien. Tuinbaas Henk Nokkert: “Het moment van volle bloei heb ik net gemist, want dat was midden in de nacht. Waarschijnlijk voelt de tropische cactus zich door het zeer zonnige weer extra thuis en is gaan bloeien.” Er zijn nog twee knoppen die de komende nachten hopelijk open zullen gaan.

De nachtcactus ‘Selenicereus grandiflorus’ komt voor Noord- en Midden-Amerika. Tuinbaas Henk Nokkert: “Normaal loop je in de kas makkelijk voorbij deze plant. Het is een vrij onopvallende cactus.” De lange, slanke bijna vierkantige stengels, met stekels klimmen langs boomstammen of muren in de hoogte en vormen dan een dicht vlechtwerk. Nokkert: “Daarom wordt deze soort ook wel een slangen cactus genoemd. De bloemknoppen zijn roze met een soort wit pluis en lijken wel wat op een vogel.”
In bloei zijn de bloemen imposant groot tussen de 20 en 30 cm. De crèmekleurige kelk is omlijst door dunne roze vlezige bloembladen. De geur is een beetje vanille-achtig met een vleugje chocolade. De bloem bloeit meestal tussen 8 uur ’s avonds tot eind van de nacht. “We weten niet waarom onze cactus niet elk jaar bloeit. Dit is eerste keer sinds de heropening van de kassen in 2007. Hopelijk vanaf nu elk jaar! Na de restauratie van de kassen in 2007, werd een aantal planten gekozen die in het verleden ook een in deze kassen te zien waren. Zoals deze nachtcactus die tijdens een nachtbezichtiging in 1952 veel bekijks trok zoals te zien is op foto’s uit die tijd.

Cookieinstellingen