Er moet 28 hectare extra groen verwijderd worden bij verbreding A27/A12

Foto: Still Rijkswaterstaat

Langs de A26/A12 Ring Utrecht moet circa 28 hectare meer groen verdwijnen dan eerder was voorzien. Het gaat hierbij zowel om bomen als struiken, zo schrijft wethouder Lot van Hooijdonk aan de gemeenteraad.

Het gaat om een traject van ruim 20 km. Het betreft stroken groen direct langs de A27, A28 en A12 en in de knooppunten Rijnsweerd, Lunetten en Oudenrijn. Reden voor het extra verwijderen van groen is met name de actualisatie van de gegevens die in 2016 zijn gebruikt en doordat er straks tijdens de werkzaamheden meer ruimte nodig is voor werkterreinen en tijdelijke rijstroken.
Rijkswaterstaat laat weten dat dit extra verlies aan groen gecompenseerd zal worden, waarbij deze compensatie voor het overgrote deel langs de weg binnen het projectgebied plaatsvindt. Van de in totaal 65 hectare die gecompenseerd wordt, zal circa 47 hectare langs de weg herbeplant worden. Van het resterende deel (18 hectare) wordt 4 hectare gecompenseerd in de gemeente De Bilt. voor de overgebleven 14 hectare is het landgoed Haarzuilens in beeld. Als compensatie in Haarzuilens niet of niet volledig mogelijk is, wordt in eerste instantie gezocht naar locaties elders in de gemeente Utrecht. Volgens Rijswaterstaat wordt in totaal circa 6 hectare meer groen gecompenseerd dan er verdwijnt.
Van Hooijdonk geeft aan dat zij het vervelend vindt dat extra groen moet worden verwijderd. De plannen voor de extra verwijdering van groen en de compensatie zal volgens haar op de voet gevolgd worden

Cookieinstellingen