Utrecht gaat digitale identiteitskaart testen

Foto: pixabay

Na de zomer start in Utrecht en Eindhoven een proef met een digitale identiteitskaart. Naast je paspoort en rijbewijs, krijg je hiermee ook een toepassing op je telefoon, waarmee je snel en veilig je identiteit kunt aantonen met nog meer privacy-mogelijkheden. Dat meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Deze vorm van een ‘self sovereign’ identiteit is een verkenning die het op termijn mogelijk kan maken dat burgers zelf beschikken over hun persoonlijke gegevens in de fysieke en de digitale wereld. Nu nog maken veel online platforms gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Twitter om in te loggen. Met een eigen digitaal stempel zou dat verleden tijd kunnen zijn. ‘De digitale identiteit wordt dan van de burger zelf. Mensen zijn vrij om zelf hun digitale identiteit te bewaren en te gebruiken. Dat is nu nog iets van de toekomst, maar uiteindelijk wel waar we heen willen’ zegt projectleider Johan Pouwelse.
De doelstelling is dat na de zomer twee gemeenten het prototype gaan testen: Utrecht en Eindhoven. Een testgroep krijgt de mogelijkheid om de nieuwe service ‘Ik ben het, gevalideerd door de overheid’ en ‘Ik ben ouder dan 18’ (indien van toepassing) als digitale verklaring beschikbaar te krijgen op zijn of haar telefoon. De test duurt tot eind 2018 waarna een wetenschappelijk onderzoek van de proef plaatsvindt op maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten. Op basis daarvan wordt bepaald of en hoe hier verder mee kan worden gegaan.

Cookieinstellingen