Presentatie nieuw coalitieakkoord

Foto: gemeente Utrecht

Vanmiddag is bij ANNE aan het Veemarktplein het nieuwe coalitieakkoord ‘Utrecht: ruimte voor iedereen’ gepresenteerd. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders bestaande uit GroenLinks, D66 en ChristenUnie gaan hier de komende jaren mee aan de slag.

Er komt geld voor kansengelijkheid en talentontwikkeling in het onderwijs en voor de aanpak van het lerarentekort. De aanpak van armoede krijgt een stevige impuls. Het college zet zich in tegen discriminatie en werkt aan een toegankelijke stad. Sportvoorzieningen en de middelen voor cultuur groeien mee met de groei van de stad. Er wordt geld vrijgemaakt voor een Jongerencultuurhuis in Overvecht. De coalitie investeert in banen van de toekomst en een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Daarvoor werkt de gemeente samen met partners als EBU, scholen, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.
Om te zorgen dat je in Utrecht betaalbaar kunt wonen, moet er de komende jaren flink veel gebouwd worden binnen de huidige stad. Dat gebeurt duurzaam en de coalitie investeert onder andere in energietransitie in bestaande en nieuwbouw woningen om klimaatneutraal te zijn. In 2025 ligt op 20 procent van de Utrechtse daken zonnepanelen. En in 2030 zijn in ieder geval 40.000 woningen gasloos. En de milieuzone zal worden vergroot.
De coalitie streeft ernaar dat Utrecht fietsstad nummer 1 wordt, met meer ruimte voor de fiets, en investeert daar miljoenen in. Voor de aanleg van regionale fietsverbindingen en de systeemsprong in het openbaar vervoer (Uned) werkt de stad ook nauw samen met de regio en het rijk. Om de stad leefbaar te houden, komt er extra geld voor groen.
De komende jaren wordt de wijkparticipatie vernieuwd en werken bestuur en gemeentelijke organisatie meer buurtgericht. De Versnelling Overvecht gaat in een hogere versnelling en we de plannen voor de aanpak van de Amsterdamsestraatweg en de Kanaalstraat worden uitgevoerd.

Cookieinstellingen