Opening van gerestaureerd Jongerius Kantoor

Foto: Mario Gibbels

Na een restauratietraject van bijna drie jaar is afgelopen vrijdag het Jongerius Kantoor geopend. De opening werd verricht door Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, Frans van Seumeren, kleinzoon van Jan Jongerius en voorzitter van de stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex en burgemeester Jan van Zanen.

Het veelzijdige leven van de Utrechtse ondernemer Jan Jongerius is af te lezen in het monument. Van hovenier, Texaco-dealer tot autoproducent en familieman.
Jan Jongerius werd in 1888 geboren als telg van de bekende Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius. Jan had een hoveniersbedrijf en groentehandel, maar in 1921 sloot hij een contract met Texaco en ging brandstof verhandelen en vervoeren. Tevens introduceerde en plaatste hij de eerste benzinepompen in heel Nederland. Jan kwam al snel in contact met autofabrikant Ford en opende in 1925 zijn eerste Ford garage. In korte tijd wist hij zijn imperium uit te breiden en eind jaren dertig was hij de grootste Ford dealer in Nederland met garages in Utrecht, Amsterdam en Arnhem. Daarnaast ontwikkelde de NV Jan Jongerius aan het Merwedekanaal zich tot een belangrijke carrosseriefabriek waar o.a. diverse soorten vrachtauto’s, autobussen en kraanwagens werden gebouwd.
Bij de restauratie van het Jongerius Kantoor is meegewerkt aan de duurzaamheidspilot van het ministerie van OC&W. Vanuit de historische en stedenbouwkundige context is de opgave geanalyseerd en de waarde van het monument bepaald in relatie tot de toekomst. Vanuit deze kernwaarden is een plan uitgewerkt dat heeft geresulteerd in een transformatie tot een congrescentrum waar grote en kleine groepen mensen kunnen samenkomen voor vergaderingen, workshops en ander soortige bijeenkomsten. Het Grand Café van het monument krijgt in de toekomst een publieke functie voor de nieuwe woonwijk.
Het verduurzamen van het rijksmonument is tweeledig: met de nieuwe gevel en een uitgebalanceerde installatie wordt het binnenklimaat en het energieverbruik verbeterd. Zo is het dak van het gerestaureerde Jongerius Kantoor voorzien van een dikke isolatielaag en op het gehele dak liggen zonnepanelen. Ook de buitenzijde is ingepakt met een warme isolatiedeken. Daarnaast beschikt het Jongerius Kantoor over pompen die de warmte- en koudeopslag reguleren. De zomerwarmte wordt gebruikt om het pand ’s winters te verwarmen en de winterkou om het pand in de zomer te koelen. Verder is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ledverlichting
In de imposante hal van het voormalige kantoor van Jan Jongerius zijn de 60 glas-in-lood panelen met Utrechtse taferelen uit het leven en het bedrijf van Jan Jongerius – met behulp van particulieren en bedrijven – gerestaureerd en teruggeplaatst.
Het enorme raam van in totaal 34 m2, gemaakt door de Utrechtse glaskunstenaar Willem Mengelberg, is in 1939 door de werknemers aan hun baas geschonken ter ere van het 25-jarig bestaan van het bedrijf en het 25-jarig huwelijk van Jan en Heinnie Jongerius. Na het faillissement van Jan Jongerius NV in 1954 werd Defensie eigenaar van het complex en verhuisde het gehele glas-in-lood raam in 1970 naar een kantoor van de Koninklijke Landmacht aan de Overste den Oudenlaan.

Cookieinstellingen