Gemeenteraad krijgt onvoldoende inzicht in resultaten gemeentelijk vastgoedbeleid

Foto: CU2030

Rekenkamer Utrecht heeft onderzoek gedaan naar het vastgoedbeleid van de gemeente Utrecht. Uit dit onderzoek blijkt dat de informatie die de gemeenteraad krijgt, onvoldoende is om te beoordelen hoe de behaalde resultaten zich verhouden tot de gestelde doelen. Aansturing en controle van het vastgoedbeleid is bovendien moeilijk omdat niet overzichtelijk en concreet is vastgelegd welke doelen de gemeenteraad met het gemeentelijk vastgoedbeleid wil bereiken.

De gemeente bezit vastgoed, onder meer om te voorzien in huisvesting voor scholen, bibliotheken, sportverenigingen, musea en de eigen organisatie. Maar ook om erfgoed zoals de domtoren, kerktorens en forten te behouden. Verspreid over diverse beleidsdocumenten zijn 63 doelen geformuleerd die van toepassing zijn op dit vastgoed. De doelen variƫren van energiezuinigheid tot toegankelijkheid voor mensen met een beperking en het voorkomen van leegstand. Deze doelstellingen zijn niet altijd specifiek, meetbaar en tijdgebonden geformuleerd. Dit komt onder andere doordat in veel gevallen indicatoren om de resultaten te meten ontbreken. Zo is bijvoorbeeld bij de doelen om gebouwen duurzamer en toegankelijker te maken niet vastgelegd wanneer die gerealiseerd moeten zijn en wat daarmee bereikt moet worden. De Rekenkamer Utrecht adviseert dan ook opnieuw en overzichtelijk vast te leggen wat de gemeente met het vastgoedbeleid wil bereiken en hoe zij de behaalde resultaten gaat meten. Bovendien adviseert de rekenkamer om met een nulmeting zo spoedig mogelijk de huidige situatie in kaart te brengen.
Rekenkamer Utrecht constateert verder dat de gemeenteraad veel informatie over de uitvoering van maatregelen aan gebouwen ontvangt. Deze informatie is echter versnipperd en wordt niet aangeboden in relatie tot de doelen. De raad ziet dus wel dat aan bepaalde zaken wordt gewerkt, maar niet of daarmee ook de doelen worden behaald. Ook de overzichtelijkheid en begrijpelijkheid van informatie laten te wensen over. Het college rapporteert elk jaar over het vastgoedbeleid in het Meerjarenperspectief Utrechts Vastgoed (MPUV). De rekenkamer roept de gemeente op dit beheersverslag om te vormen tot een beleidsrapportage. Hierin moet meer informatie komen over de stand van zaken van het vastgoedbeleid ten opzichte van de doelen en minder over afzonderlijke uitvoeringsmaatregelen. Ook moet de informatie in het MPUV beter aansluiten bij de indeling van de programmabegroting en begrijpelijker en overzichtelijker worden gepresenteerd.

Cookieinstellingen