Lage Weide krijgt een waterstof tankstation

Foto: pixabay

De gemeente Utrecht ondersteunt op bedrijventerrein Lage Weide de realisatie van een waterstofvulpunt. Een aantal ondernemers, verenigd in het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), heeft hiervoor plannen ontwikkeld.

ECUB heeft een aantal ondernemers bereid gevonden op waterstof te gaan rijden en een marktpartij gezocht die een waterstofvulpunt kan realiseren. Aangezien Pitpoint recent een Europese subsidie heeft gekregen om meerdere waterstoftankstations in Nederland te bouwen zijn deze partijen samen in gesprek gegaan om een tankstation in Utrecht te bouwen. Er wordt gestreefd naar realisatie van het waterstofvulpunt aan de westkant van Utrecht in 2019.
Vanuit het actieplan Schoon Vervoer stimuleert de gemeente duurzame mobiliteit zonder verbrandingsemissies. Bij duurzame brandstoffen zet de gemeente bovendien in op niet-fossiele energiebronnen, zoals zon en wind.
Waterstofgas wordt verkregen als restproduct uit een aantal chemische processen maar kan ook worden geproduceerd door elektrolyse, waarvoor wel veel elektriciteit nodig is. Het is een duurzame energiebron mits daarvoor ‘schone’ stroom gebruikt wordt. Door verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij, maar alleen waterdamp.
De gemeente Utrecht staat daarom positief tegenover de ontwikkeling van een waterstoftankstation. Op dit moment is de markt voor waterstof nog pril en de kostprijs hoog. Daarom wil de gemeente de ontwikkeling van de markt voor waterstof aanjagen, door partijen te verbinden en door als intermediair op te treden tussen bedrijven en de rijksoverheid.

Cookieinstellingen