Stinkende Ginkgo’s in F.C. Donderstraat mogen blijven staan

Foto: pixabay

Naar aanleiding van klachten over een penetrante stank had de gemeente besloten vier Ginkgo’s in de F.C. Donderstraat te kappen en te vervangen door nieuwe bomen. Echter na een petitie van bewoners tegen het kappen van de Ginkgo’s heeft de gemeente besloten ze toch niet te kappen. Dat schrijft wethouder Kees Geldof aan de gemeenteraad.

Van de bomensoort Ginkgo (Japanse notenboom) bestaan mannelijke en vrouwelijke varianten. De mannelijke bomen geven geen overlast. Van de vrouwelijke bomen kunnen de vruchten in het najaar stankoverlast geven. Daarom plant de gemeente in de stad alleen de mannelijke variant van de Ginkgo.
De mannelijke Ginkgo heeft echter de eigenschap dat hij kan transformeren naar de vrouwelijke variant. Dit is gebeurd bij de vier Ginkgo’s in de F.C. Donderdstraat. Daarom had de gemeente besloten ze te kappen.
Naar aanleiding van het wijkbericht hierover hebben voorstanders van het behoud van de vier bomen een petitie ingediend. Hierin geven zij aan dat ze in overleg met de gemeente tot een andere oplossing willen komen om de stankoverlast te beperken. Bijvoorbeeld door zelf de vruchten van de bomen op te ruimen voordat ze gaan stinken. Hierop heeft wethouder Geldof besloten om de bomen vooralsnog te laten staan. Medewerkers van Stadsbedrijven gaan binnenkort met de bewoners in gesprek om afspraken te maken.

Cookieinstellingen