Fonds helpt Utrechtse jongeren uit de schulden

Foto: pixabay

Het fonds van de gemeente Utrecht voor jongvolwassen met problematische schulden is succesvol. Dat blijkt uit het feit dat het grootste deel van de jongeren met behulp van het fonds geen schulden meer heeft of op een andere manier geholpen kon worden.

Deze jongeren hebben weer een perspectief en vertrouwen in de toekomst. Daarom wordt het fonds voortgezet en kunnen komende maanden twintig nieuwe jongeren deelnemen.
Sinds de start in september 2017 hebben 34 jongeren zich gemeld voor het fonds. Zes jongeren konden met de reguliere schulddienstverlening worden geholpen. Voor achttien jongeren biedt het fonds een oplossing. Met zes jongeren lopen nog gesprekken of zij in aanmerking komen voor het fonds. Vier jongeren kwamen niet in aanmerking voor het fonds omdat er eerst andere hulpverlening nodig was of omdat zij niet voldoende gemotiveerd waren. De jongeren die deelnemen aan het fonds worden begeleid door stichting JoU, de Dijk, Back- Up, het Buurtteam en gemeente Utrecht (Schulddienstverlening).
De gemiddelde leeftijd van de jongeren die deelnemen aan het fonds is 23 jaar. Veel jongeren hebben een moeizame jeugd gehad, waardoor zij vanaf hun achttiende in de financiƫle problemen zijn gekomen. Ze hebben te maken gehad met sterfte van ouders, problemen thuis of zijn dakloos geweest. Voor alle jongeren vormde de schuld een belemmering om een studie te volgen of af te maken, of om werk te vinden. Jongeren zijn erg tevreden over deelname aan het fonds en de begeleiding, ze voelen zich gehoord en geholpen. Veel jongeren ervaren weer rust waardoor ze kunnen werken aan hun toekomst. Door ondersteuning van het fonds is de stress weggevallen en ontstond er ruimte om te solliciteren en het contact met de familie te herstellen. De ervaring is dat alle jongeren die deelnemen aan het fonds erg gemotiveerd zijn. Tot nu toe worden de afspraken met betrekking tot het terugbetalen van de schuld en het werken aan hun toekomst nagekomen.
De ervaring met het fonds is dat het verzamelen van de benodigde informatie voor het aflossen van de schuld veel tijd kost. Daar hebben jongeren extra ondersteuning bij nodig. Een vrijwilliger van U Centraal helpt de jongeren met het verzamelen van informatie en het ordenen van de administratie.

Reacties

article
68157
Het fonds van de gemeente Utrecht voor jongvolwassen met problematische schulden is succesvol. Dat blijkt
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/68157/fonds-helpt-utrechtse-jongeren-schulden/
2018-05-16T15:46:30+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2017/11/07171437/no-money-2070384_1280.jpg
Stadsnieuws