Utrechts initiatievenfestival ‘Vallen en Opstaan’ laat de buurt in haar kracht staan

Foto: Pixabay

Onlangs berichtten we al dat een aantal lokale bewonersorganisaties recentelijk de Utrechtse stadscoöperatie SAMEN030 hebben opgericht om buurtinitiatieven in de stad te verbinden, zodat middelen en kennis kunnen worden uitgewisseld en gedeeld. In het teken van ‘gemeenschapskracht’ komen de partijen samen om meer sociale samenhang en inclusiviteit te bewerkstelligen in Utrechtse buurten, en om initiatieven die hieraan bijdragen te ondersteunen en onderling te verbinden.

Een voorbeeld van een activiteit waarmee SAMEN030 dit doel wil nastreven, is het initiatievenfestival ‘Vallen en Opstaan’. Dit festival wordt op 1 juni georganiseerd, voor zowel initiatieven en sociale ondernemers als geïnteresseerde buurtbewoners.

Van buurtinitiatief tot sociale onderneming

Onder het mom van “Geen groei zonder fouten!” komen verschillende initiatieven en sociale ondernemers samen om elkaar te inspireren, motiveren en verder te helpen – én om eventueel samenwerkingsverbanden te starten. Het festival is een collaboratie tussen Gemeente Utrecht, Starters4Communities Utrecht, Voor je Stadsie, MAEX Utrecht en de Utrechtse Uitdaging; een bonte mix van organisaties dus, die verschillende groepen en activiteiten bij elkaar brengt voor een duurzamere en socialere stad. Zoals het thema al doet vermoeden, zullen er naast succesverhalen ook zeker faalverhalen worden gedeeld – en dat op een hele positieve manier! Want van je fouten leer je alleen als je er constructief (en met een beetje humor) mee om kan gaan. De middag vindt plaats in De Stadstuin en is bedoeld voor iedereen die er maar interesse in heeft; van bewoners tot studenten en van sociale ondernemers tot bedrijven met MVO-activiteiten.

Verbinding en ondersteuning

Het festival begint met de opening van de initiatievenmarkt, waar u allerlei interessante buurtinitiatieven en sociale ondernemingen vindt. Voor bewoners leuk om te weten wat er zoal gaande is en voor geïnteresseerde deelnemers interessant om te zien waar ze zich bij zouden kunnen aansluiten. Bovendien staan er partners klaar om initiatiefnemers te ondersteunen met advies over bijvoorbeeld het regelen van financiering of extra mankracht. Tip: als u een initiatief vertegenwoordigt of wilt opstarten, neem dan een stapeltje brochures mee met uitleg over het concept. Visuele materialen ondersteunen de communicatie en zorgen ervoor dat u gemakkelijker aansluiting vindt bij anderen. U kunt eenvoudig online brochures laten drukken bij Print24 of een andere aanbieder, door uw digitale ontwerp toe te sturen. De initiatievenmarkt is de gehele middag geopend en is een uitgelezen kans om gelijkgestemden te vinden.

Crowdfunding en impactmeting

Behalve dat er een inspirerende markt is, wordt er ook in twee workshoprondes aandacht geschonken aan uitdagende thema’s. De eerste ronde biedt o.a. inzicht in hoe u crowdfunding voor uw initiatief kunt inzetten, waarbij Voor je Stadsie ongetwijfeld ook een mooie rol zal spelen en advies kan geven. In de tweede ronde wordt meer verteld over het creëren van eenvoudige verdienmodellen – de levensaders van duurzame initiatieven en sociale ondernemingen – en over het organiseren van impactmeting. Dat laatste is ontzettend belangrijk voor het aantonen van de raison d’etre van uw organisatie tegenover belanghebbenden en financierders, en voor een interne koerspeiling – hoe goed dient uw initiatief het beoogde doel daadwerkelijk? De twee workshoprondes bieden dus praktische handvatten voor het tot stand brengen van veerkrachtige initiatieven.

Meer informatie

‘Vallen en Opstaan’ vindt plaats op 1 juni van 15:00 tot 17:30 uur, met daaropvolgend een gezellige netwerkborrel. Meer informatie over het festival en uw gratis ticket vindt u op deze pagina.

Cookieinstellingen