STOK wijst huurverhoging door Bo-Ex af

Foto: Pixabay

STOK (Stedelijk overleg van huurders bij Bo-Ex) heeft negatief geadviseerd op het besluit van Bo-Ex om per 1 juli 2018 de huur te verhogen. Bo-Ex wil de huren voor de huurders met een (gezins)inkomen tot € 41.056,00 verhogen met 1,4%. Hiermee komt een eind aan een periode van 2 jaar, waarin de huren voor deze huurders niet werden verhoogd.

Huurders met een inkomen boven de € 41.056,00 gaan 5,4% meer betalen. Dat betekent voor deze huurders, sinds de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013, maar liefst 33 procent meer.
Ondanks het feit dat de huurverhoging voor de een deel van de huurders beperkt blijft tot 1,4%, vindt STOK dat ongewenst. Weliswaar trekt de economie aan maar dit resulteert volgens STOK, vooralsnog, niet of nauwelijks in meer inkomen voor de meeste huurders.
Bo-Ex zegt de huren te moeten verhogen om te kunnen voldoen aan de beloofde investeringen in renovatie en groot onderhoud, duurzaamheid en nieuwbouw. STOK onderschrijft de noodzaak hiertoe. STOK betwijfelt de noodzaak de rekening daarvoor bij huurders neer te leggen. Koopwoningen worden immers nog steeds gesubsidieerd door de aftrek van de hypotheekrente.
Extra wrang is dat corporaties een deel van de huuropbrengst moeten afdragen in de vorm van de verhuurderheffing. Dit is zo een vorm van verkapte belasting geworden.
STOK erkent dat overheden en autoriteiten regels en wetgeving opleggen aan Bo-Ex. Deze spelregels zijn volgens STOK niet eerlijk. Zolang dit het geval blijft is een huurverhoging voor STOK onbespreekbaar.
Het komend jaar gaat STOK samen met Bo-Ex naar het huurbeleid en de alternatieven kijken. Als behartiger van de belangen van huurders zal STOK daarbij de huurdersbelangen centraal blijven stellen.

Cookieinstellingen