170 burgemeesters, wethouders en beleidsambtenaren bezoeken Utrecht

Foto: eurocities

Dinsdag, woensdag en donderdag komen 170 burgemeesters, wethouders, en beleidsambtenaren uit meer dan 140 Europese steden bijeen in Utrecht. Zij zijn hier voor het EUROCITIES Social Affairs Forum. Het thema is ‘Samen de stad maken door co-creatie , om duurzame ontwikkelingsdoelen te realiseren’. Utrecht laat de Europese delegatie zien hoe zij daaraan werkt. Wethouder Kees Diepeveen, ‘Steden zijn belangrijke voortrekkers bij het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen, lokaal gebeurt het.’

De deelnemers bezoeken diverse projecten in Utrecht die op co-creatie zijn gericht. Zo is Place2BU een nieuw woonproject, waarbij jongeren, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang naast elkaar wonen en elkaar verder brengen. En is de Voedseltuin Overvecht ontstaan uit een idee van een aantal enthousiaste mensen die wonen en/of werken in de wijk. Ook Plan Einstein staat op het programma. Plan Einstein is de naam voor de innovatieve aanpak van de gemeente Utrecht en haar partners op het gebied van opvang en integratie van vluchtelingen.
Kees Diepeveen: “In het regeerakkoord wordt de nadruk gelegd op het grote belang van een snelle integratie van statushouders vanaf de eerste dag van aankomst. Utrecht werkt daar al aan en doet met Plan Einstein waardevolle ervaring op met activering vanaf dag 1. Door zo veel mogelijk samen leren, samen leven, en samen werken van vluchtelingen en buurtbewoners. Inburgeren doe je het best en het snelst als je tegelijkertijd de taal kunt leren, kunt werken en een netwerk kunt opbouwen.”
De andere Utrechtse projecten waarin co-creatie een grote rol speelt en die bezocht worden door de EU delegatie zijn de nieuwe armoedeaanpak, waarbij de gemeente samen met bewoners zoekt naar innovatieve oplossingen. En Utrecht Kinderrechten stad. Utrecht vindt het belangrijk meer naar kinderen te luisteren door hen bij het beleid te betrekken. Kinderen kunnen meepraten over de zaken die zij belangrijk vinden.
Op mondiaal niveau zijn er door de VN in samenspraak met burgers 17 ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen’ bepaald, zoals bestrijding van armoede, minder ongelijkheid en meer duurzame energie. Het EUROCITIES Social Affairs Forum wil steden inspireren om gedurfde en innovatieve oplossingen te vinden voor deze vraagstukken. Omdat de internationaal gestelde doelstellingen vooral op lokaal niveau gestalte moeten krijgen. Dit gebeurt in Utrecht bijvoorbeeld met plan Einstein dat de Europese Commissie grotendeels financiert, omdat ze de aanpak bijzonder en innovatief vindt.
Urban EUROCITIES is het netwerk van grote Europese steden, bestaande uit de gekozen lokale en gemeentelijke overheden van grote Europese steden. EUROCITIES werd in 1986 opgericht door de burgemeesters van zes grote steden: Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milaan en Rotterdam.

Cookieinstellingen