Uitlatingen PVV’er Henk van Deún bij Bingo FM niet strafbaar

Foto: PVV

Naar aanleiding van uitspraken van PVV’er Henk van Deún bij radio Bingo FM op maandag 8 januari heeft de discriminatieofficier van het Openbaar Ministerie deze uitspraken getoetst. Conclusie hiervan is dat hij zich met zijn uitspraken in het programma niet schuldig heeft gemaakt aan overtreding van één van de discriminatie artikelen in het Wetboek van Strafrecht.

Doelend op de ULU-moskee zei hij “Wij hebben liever dat ie afbrandt, bij wijze van spreken. Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme”. Deze uitspraak was voor de ULU-moskee reden om aangifte te doen van discriminatie. Dit is gebeurd op maandag 15 januari. De discriminatieofficier Midden-Nederland heeft deze uitspraken vervolgens getoetst aan de wet. Hierbij is gekeken naar de discriminatie artikelen maar ook naar opruiing. Daarnaast is advies ingewonnen bij het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het Openbaar Ministerie.

De wet stelt dat er sprake is van discriminatie wanneer een uitlating betrekking heeft op een groep mensen wegens (onder meer) hun ras of godsdienst. Kwetsende uitlatingen over een godsdienst, zoals gedaan door Van Deún, zijn niet strafbaar. Voor aanhangers van de betreffende godsdienst kunnen dergelijke uitlatingen grievend zijn maar het betekent niet dat de uitlatingen betrekking hebben op de aanhangers zelf. Dat maakt dat de uitlatingen van de PVV ‘er, hoe kwetsend of schokkend ook, in de zin van de wet niet strafbaar zijn. Evenmin is er sprake van opruiing aangezien niet wordt opgeroepen tot het plegen van strafbare feiten. Dit betekent dat de aangifte niet tot strafrechtelijke vervolging zal leiden.

Cookieinstellingen