Laptops niet meer welkom in book cafe Lewis

Foto: Lewis

Book cafe Lewis in Utrecht staat het gebruik van laptops niet meer toe. Waar de stopcontacten voorheen overal voorhanden waren, richt het koffiecafé zich nu volledig op verbinding tussen gasten en personeel.

Het doel hiervan is om eenzaamheid tegen te gaan. Eigenaresse Elianne Alblas (32): “Onze kelder was geen gezellige plek meer, maar een ruimte vol zombies achter een scherm. Daarom hebben we de rigoureuze stap gezet om schermen niet meer toe te staan.Lewis book cafe is het eerste horecabedrijf in Utrecht met een ‘no-wifi beleid’. Wie ondanks de waarschuwende bordjes op de tafels toch zijn laptop opent, krijgt het vriendelijke verzoek deze weer dicht te klappen. Met deze maatregel wil horecaondernemer Elianne Alblas de eenzaamheid onder zowel jongeren als ouderen terugdringen. Elianne: “Het was spannend hoe gasten hierop zouden reageren, maar veel van hen noemen het een verademing dat schermen niet meer zijn toegestaan. De sfeer is heel anders dan eerst, toen we een soort zombiekelder hadden vol laptops. Het is nu veel levendiger en mensen blijven langer zitten. Met de uitnodiging om laptops en mobieltjes in je tas te laten ontstaat er veel sneller verbinding, zowel tussen personeel als gasten. Dit is een manier om eenzaamheid tegen te gaan, en dat is hard nodig.”

Niet alle reacties op het nieuwe concept zijn positief. Zo ontvangt Lewis book cafe sinds het instellen van de no-wifi zone een aantal negatieve recensies van gasten. “Het is ook best een grote overgang voor veel gasten. De mensen die gewend zijn om bij ons huiswerk te maken of hun werk te doen, zijn teleurgesteld dat dit niet meer is toegestaan. Het is ook een pittige draai die we eraan geven. Toch ben ik juist blij met deze reacties, omdat we daarmee de discussie starten over het individualisme in Nederland. Bij verandering komt altijd weerstand kijken en ik ga het gesprek graag aan.”

Wie alleen binnen komt en zich eenzaam voelt, kan rekenen op volle aandacht van het personeel. Elianne: “Laatst hadden we een oudere dame te gast. Ze was die dag jarig en een van onze personeelsleden heeft dit met haar gevierd. Ze hebben samen een halfuur zitten kletsen. Ik wil mijn werknemers daar de ruimte voor geven. Aandacht hebben voor je omgeving is iets wat we bijna verleerd zijn. Wanneer we ons ongemakkelijk voelen, pakken we snel onze telefoon erbij. Terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat we juist gelukkiger worden van écht contact.”

Cookieinstellingen