Utrecht medeondertekenaar City Deal Elektrische deelmobiliteit

Foto: pixabay

Vanmiddag tekent wethouder Van Hooijdonk namens het college de landelijke City Deal ‘elektrisch deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’. In zeven steden worden de komende drie jaar innovatieve woningbouwprojecten opgeleverd met daarbij een grote rol voor elektrische deelauto’s. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) sluit vandaag de City Deal met de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn.

De ondertekening van de City Deal ‘Elektrische deelmobiliteit in stedelijke gebiedsontwikkeling’ is het startpunt voor een driejarig programma. Doel van de City Deal is om door ervaringen in de praktijk kennis op te doen en om van elkaar te leren. De opgedane kennis kan vervolgens breder ingezet worden voor meer bouwprojecten in heel Nederland.

In elke stad doen bouwprojecten mee als proeftuin. In Utrecht staan er drie op het programma:

-In een parkeergarage in het betaald parkeren gebied wil de gemeente een ‘deelhub’ realiseren, een centrale plek met deel- en oplaadmogelijkheden, waar bewoners kennismaken met (elektrische) deelmobiliteit. De stad kent een grote ruimtedruk door geparkeerde auto’s in het betaald parkeren gebied. Meer deelmobiliteit biedt kansen om de parkeerdruk te verlagen en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren.

-Op het terrein van Wisselspoor transformeert City Deal-partner Synchroon een oud rangeerterrein van de NS tot een woonwijk. Toekomstige bewoners worden gemotiveerd om over te stappen op elektrische deelauto’s en e-bikes. In deze pilot wordt onder meer bekeken hoe autogebruikers gemotiveerd kunnen worden om deelmobiliteit te gebruiken en wat het positieve (meetbare) effect daarvan is op het milieu.

-Bij de herontwikkeling van het voormalige Belastingkantoor tot (studenten)woningen wil ontwikkelaar Syntrus Achmea, eveneens partner in de City Deal, parkeerplaatsen die vrijkomen dankzij het verlagen van de parkeernorm gebruiken voor het aanbieden van elektrische deelauto’s.

In de City Deal willen de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, provincie Zuid-Holland, de genoemde zeven steden en een aantal private partijen samen ervaring opdoen met het delen van elektrische auto’s, in combinatie met door woningen opgewekte zonne-energie. Organisaties die meedoen aan de City Deal zijn onder meer Syntrus Achmea, Heijmans, BPD, Synchroon, NEPROM, Smart Solar Charging en kennisinstituut ElaadNL. In een aantal projecten speelt de accu van de auto’s een rol, als onderdeel van een slimme laadinfrastructuur, omdat daarin energie wordt opgeslagen voor later gebruik. De deal leidt tot minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem en meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen.

De City Deal komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad. Hierin werken steden, de rijksoverheid, de Europese Commissie, maatschappelijke partijen en het bedrijfsleven samen aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese Stedennetwerk

Cookieinstellingen