Koerden en Turken demonstreren op Utrecht Centraal

Foto: Bonaber, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Gisteravond vond een onaangekondigde demonstratie plaats op Utrecht Centraal. Het ging om een demonstratie van een groep van ongeveer 70 Koerdische Nederlanders, die tot een tegendemonstratie van ongeveer 40 Turkse Nederlanders leidde.

De burgemeester laat weten dat geen van beide demonstraties via een kennisgeving bij de gemeente zijn aangekondigd. Wel kwam in de loop van woensdag 31 januari via verschillende kanalen informatie bij gemeente en politie over een ophanden zijnde demonstratie van Koerdische Nederlanders en een mogelijke tegendemonstratie. Pogingen om de organisator van de demonstratie(s) te achterhalen en contact te leggen, bleken tevergeefs. Daardoor was het niet mogelijk afspraken te maken over de omstandigheden waaronder de demonstratie gehouden kon worden. Op basis van de wel beschikbare informatie heeft de politie geanticipeerd door te zorgen voor passende inzet op en in de buurt van Utrecht Centraal.

Aan het begin van de avond startte de Koerdische demonstratie in de stationshal en bleek inderdaad een groep van ongeveer 40 Turkse Nederlanders in en rond het station aanwezig. Vrij kort na het begin van de demonstratie uitten beide groepen over en weer provocaties, die kortstondig leidden tot gewelddadigheden tussen beide groepen. Vanwege deze verstoring van de openbare orde heeft de burgemeester daarop besloten opdracht te geven de demonstratie te beëindigen. Beide groepen gaven uiteindelijk aan de situatie vreedzaam te willen beëindigen en de demonstranten vertrokken vrijwillig. De noodzaak om de opdracht tot gedwongen beëindiging uit te voeren, was daarmee niet meer aanwezig. Om de groepen van elkaar gescheiden te houden, zijn de demonstranten van Koerdische afkomst per bus naar station Lunetten gebracht. Ook de Turkse Nederlanders vertrokken daarna geleidelijk. De politie heeft de omgeving van het stationsgebied nog enige tijd gemonitord, maar daarna hebben zich geen ongeregeldheden meer voorgedaan.

Cookieinstellingen