Kunststudenten presenteren slimme ideeën voor een gezonde leefomgeving

Foto: provincie Utrecht

Kunststudenten uit Chicago, Karlsruhe en Utrecht hebben zich in januari op verzoek van de provincie gebogen over de vraag: hoe kan de provincie samen met inwoners data verzamelen die bijdragen aan gezondere leefomgeving? Resultaat: een geocache game, een connectietool en speciale vuilnisbakken voor sigarettenpeuken.

Hogeschool voor de Kunsten (HKU) zet via het internationale ‘Imagining Tomorrow’ de creativiteit van hun studenten in om maatschappelijk vraagstukken van publieke opdrachtgevers op een originele manier te belichten. De uitvraag van de provincie Utrecht over citizen science, burgerwetenschap, is er daar één van.

De studenten van Imagining Tomorrow presenteerden de volgende drie verrassende ideeën en instrumenten.

GEOCACHING

U GO’ is een geocache-game app. Geocaching is de zoektocht naar een verstopplaats op basis van GPS coördinaten. De zoektocht naar deze zogeheten caches brengt jonge mensen in beweging en levert tegelijkertijd data op over de inrichting van hun leefomgeving.

CONNECT

Connect’ is een tool die mensen samenbrengt en het gesprek faciliteert over wat zij graag samen zouden willen veranderen in hun leefomgeving. Connect laat in één oogopslag zien welke activiteiten voor een gezonde leefomgeving gaan werken. De tool is bedacht om specifiek in te zetten in achterstandswijken in buurthuizen, maar heeft de potentie voor een bredere inzetbaarheid.

PEUKEN WEG

No More Butts’ is een interactief project dat rokers op een innovatieve manier, via hologrammen en gekleurde lampjes, uitnodigt om sigarettenpeuken netjes weg te gooien. De speciale vuilnisbakken registreren het aantal verzamelde sigarettenpeuken en via deze data ontstaat een beeld waar meer sigarettenbakken kunnen worden geplaatst.

De samenwerking met de kunststudenten is inspirerend en bruikbaar voor de provincie Utrecht. Het biedt een kijkje in de belevingswereld van jonge mensen in relatie tot gezondheid, en levert nieuwe inzichten op over welke ideeën en instrumenten kunnen bijdragen aan een positieve invloed op de gezondheid.

Een gezonde leefomgeving heeft een positieve invloed op de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan natuur, schone lucht, stilte, fietspaden, wandelpaden en en ontmoetingsplaatsen. Omdat het steeds drukker wordt in Utrecht, moeten we nu aan de slag om de omgeving gezond te houden voor alle inwoners.

Via het programma Gezonde Leefomgeving wil de provincie werken aan een leefomgeving die nog gezonder is. Omdat we dat niet alleen kunnen, bedenken we samen met gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven slimme en innovatieve oplossingen. Zo houden we de regio gezond, aantrekkelijk en bereikbaar.

Cookieinstellingen