De verbouwing van de Bibliotheek op de Neude begint

Foto: Mario Gibbels

Het afgelopen half jaar is het gebouw van de Bibliotheek op de Neude gestript en leeggehaald. Plafonds en vloeren zijn weggehaald, asbest is verwijderd en ook de kilometerslange bedrading van de voormalige KPN telefooncentrale is verdwenen. Binnenkort worden de bouwhekken geplaatst en kan de verbouwing beginnen.

Volgens de planning zal de bibliotheek op de Neude in de eerste helft van 2019 open gaan. Het monumentale gebouw uit 1924 van architect J. Crouwel jr. wordt heringericht en verbonden met zo’n 2.000 m2 aan nieuwbouw.

Aan de kant van de Oudegracht komen kleding- en modewinkels en aan de kant van de Neude een ‘foodmarkt’. De centrale hal van 600 m2 is slechts één vijftiende van de totale ruimte die de bibliotheek straks bezit. De nieuwe ruimtes krijgen hoge plafonds en nieuw in te bouwen ramen die moeten zorgen voor veel daglicht.

In de centrale hal kunnen lezingen worden gehouden en tentoonstellingen worden georganiseerd. Er komt een bibliotheekcafé met de ingang aan de Potterstraat en een auditorium met horeca op de tweede verdieping. In totaal komen er bijna 200 studie- en werkplekken. En in het souterrain komt een fietsenstalling voor 700 tot 800 fietsen. 

 

Cookieinstellingen