Jongeren adviseren gemeente over sociaal beleid via ‘We Speak’

Foto: pixabay

We laten de stem van Utrechtse jongeren via ‘We Speak’ doorklinken in het sociaal beleid van de gemeente Utrecht.” Dat zegt wethouder Victor Everhardt over het gezamenlijke project van de gemeente Utrecht en het ROC Midden-Nederland. In dit project adviseren studenten van de opleiding Sociaal Werk de gemeente over het beleid en doen onderzoek.

Daarmee ervaren de studenten ook zelf hoe het werkt bij de gemeente. Dat doen ze al 1,5 jaar. Dat beviel zo goed dat gemeente en ROC MN dit voortzetten onder de naam ‘We Speak’. De gemeente vindt de input van de jongeren waardevol . De samenwerking startte met het adviseren van de gemeente over armoedevraagstukken, maar nu kan aan de jongeren ook advies gevraagd worden over andere sociale vraagstukken.

De samenwerking is in 2016 begonnen met het project ‘Speaking Minds’. De studenten van ROC MN interviewden leeftijdgenoten over geld en geldproblemen. Zo kwamen ze erachter dat jongeren weinig weten over goed omgaan met geld, dat ze zich schamen voor hun geldproblemen en vaak geen idee hebben bij wie ze kunnen aankloppen voor hulp. Ook bestaat er een wereld van verschil tussen gemeente, hulpverleners en jongeren. Ze begrijpen elkaar niet altijd. Ook kwam aan het licht dat veel jongeren weinig weten over wat de U-pas hen kan bieden en vonden zij de website niet aantrekkelijk. Dit heeft de gemeente aangegrepen voor verbeteringen.

Een ander advies aan de gemeente luidde: “Zorg voor een schuldhulplijn waar jonge ervaringsdeskundigen andere jongeren advies geven over geldproblemen”. Meer voorlichting geven op scholen en bij buurthuizen vinden de studenten ook belangrijk. Zo haal je dit onderwerp uit de taboesfeer. Kinderen, jongeren en hun ouders met elkaar in dialoog brengen, vindt de groep daarom ook een belangrijke actie voor de toekomst. Het is niet gebleven bij de adviezen. De gemeente werkt inmiddels met de studenten samen aan een campagne voor mbo-studenten met financiële vragen. Daarnaast hebben de studenten geholpen bij het vormgeven van de workshop ‘18 jaar? Word geldwijzer!’ van U-centraal en denkt een nieuwe groep mbo-studenten na over  het volgende vraagstuk: Wat is er nodig om het U-pasgebruik onder jongeren van 12-18 jaar te verhogen?

 

Cookieinstellingen