Zondag Kwesties op Radio 1 live vanuit Overvecht

Foto: Kwesties

De ongezondste wijk van Nederland’ noemt RTL Nieuws de wijk in Utrecht uit een door hen uitgevoerd onderzoek. Het is Overvecht die deze titel heeft toegekend gekregen omdat de zorgkosten hier gemiddeld 25 procent hoger zijn. Rob Oudkerk praat in Overvecht met politici en buurtbewoners over de oplossingen voor een fittere en vitalere buurt.

Eén op de vier kinderen heeft hier overgewicht, een derde van de volwassenen kampt met hetzelfde probleem en Overvecht telt met 27 procent veruit het grootste aantal mensen in de gemeente Utrecht met een functionele beperking, blijkt uit cijfers van Volksgezondheidsmonitor Utrecht. De oorzaak van dit gezondheidsprobleem volgens deskundigen? Armoede en onwetendheid. Hoe gaat de gemeente Utrecht in 2018 ervoor zorgen dat Overvecht weer gezond wordt?

Rob Oudkerk praat in Overvecht met politici en buurtbewoners over de oplossingen voor een fittere en vitalere buurt. Mogen kinderen geen eten meer meenemen naar school? Zouden kinderen gratis moeten sporten? Moeten bewoners die ongezond leven, worden gekort op een uitkering? Of moeten deze mensen juist extra ondersteuning krijgen?

Meer ongezondheid in een wijk zorgt voor meer (en langere) consulten bij de huisarts. Gevolg: de huisartsen raken overbelast. Marianne van den Anker praat over en mét de vertrekkende huisartsen in Overvecht. Moet er een eigen bijdrage worden ingesteld per bezoek, zodat bewoners niet voor elke zorg naar de huisarts gaan? Of zal dat juist averechts werken en zorgontwijkend gedrag veroorzaken?

Gasten

Bij Rob Oudkerk 

Bouchra Dibi (PvdA raadslid Utrecht en inwoner Overvecht)

Sander van Waveren (fractievoorzitter CDA Utrecht)

Senem Boyluer (diëtiste in Utrecht)

Helga Zorn (buurtbewoner)

Joke de Jong (buurtbewoner)

Awad Elarbab (student en buurtbewoner)

Bij Marianne van den Anker o.a.

Jacqueline van Riet (huisarts)

Nicole van Gemert (SP raadslid Utrecht)

Lex van Eijndhoven (VVD raadslid Utrecht)

Over Kwesties

Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

 Discussieer mee

Praat mee met op Twitter: @kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties

Bekijk ook Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties

Reacties

article
66922
‘De ongezondste wijk van Nederland’ noemt RTL Nieuws de wijk in Utrecht uit een door
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/66922/zondag-kwesties-op-radio-1-live-vanuit-overvecht/
2018-01-12T17:55:04+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/01/12175446/logo-Kwesties.jpg
Stadsnieuws