Hoeveel bruggen en woningen moeten er komen in de Merwedekanaalzone?

Foto: gemeente Utrecht

De Merwedekanaalzone is door de gemeente Utrecht aangewezen als gebied voor ‘stedelijke verdichting’. Er worden in ieder geval 6000 nieuwe woningen gebouwd. Gisteravond vergaderde de Utrechtse gemeenteraad over over Merwedekanaalzone. De vragen die daarbij aan de orde kwamen waren of er nu 6000 of 9000 extra woningen moeten komen, hoeveel bruggen er over het Merwedekanaal moeten worden gebouwd en wat er moet gebeuren met de tippelzone in het gebied.

Wat VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen betreft wordt er in ieder geval snel begonnen met bouwen, eind volgend jaar. Vervolgens moet er nog maar bezien worden of er meer woningen kunnen worden gebouwd dan de 6000 die er nu zijn gepland. Volgens D66-raadslid Maarten Koning zullen er nog de nodige onderzoeken worden gepleegd en daaruit zal moeten blijken of 9000 woningen mogelijk is. Wat Gilissen betreft gaat de tippelzone in de Merwedekanaalzone in ieder geval verdwijnen.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper vraagt zich sterk af of er wel drie bruggen moeten komen over het Merwedekanaal. Bruggen zijn duur, er moeten woonboten voor wijken en roeiers hebben er last van. Hooguit één brug lijkt hem voldoende.

Wat Student & Starter betreft komen er in ieder geval groene daken in de Merwedekanaalzone. En Student & Starter stelt ook voor om dit stuk van het Merwedekanaal in ieder geval af te sluiten voor plezierboten om het roeivriendelijk te houden.

PvdA-raadslid Bülent Isik benadrukt dat er wat de PvdA betreft niet minder dan 30 procent sociale huurbouw komt in de Merwedekanaalzone. Het CDA waarschuwt voor te veel hoogbouw. Het moet geen ‘blokkendooswijk’ worden, vindt het CDA. Ook GroenLinks kiest voor 30 procent sociale woningbouw. En voor veel groen, zoals ecologische oevers langs het Merwedekanaal.

Ander punt van discussie is de rol van de auto in de nieuwe wijk. Wat D66-raadslid Maarten Koning betreft wordt er ingezet op minder auto’s en meer openbaar vervoer en de fiets. De auto moet wat hem betreft uit het straatbeeld verdwijnen en ondergebracht worden in parkeergarages. De autoparkeernorm zal daarbij aangepast dienen te worden.

Het percentage middeldure huurwoningen van 15 procent vindt Koning te laag. Wat hem betreft gaat dat percentage omhoog en van hem mag dat desnoods ten koste gaan van de sociale woningbouw.

In februari staat de Merwedekanaalzone opnieuw op de agenda van de gemeenteraad.

Reacties

article
66897
De Merwedekanaalzone is door de gemeente Utrecht aangewezen als gebied voor ‘stedelijke verdichting’. Er worden
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/66897/hoeveel-bruggen-en-woningen-moeten-er-komen-merwedekanaalzone/
2018-01-10T15:56:46+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2017/07/13165145/Merwedekanaalzone.jpg
Stadsnieuws