Gemeenteraad pleit voor aanpak van mismatch op Utrechtse arbeidsmarkt

Foto: Gemeente Utrecht

De gemeenteraad wil dat de mismatch op de Utrechtse arbeidsmarkt wordt aangepakt. “Utrecht staat te springen om goede docenten, wijkverpleegkundigen, elektriciens en IT-ers”, aldus D66-fractievoorzitter Jony Ferket. “Hoewel het goed gaat met de Utrechtse werkgelegenheid sluit deze nog niet goed aan bij de kwaliteiten en capaciteiten van Utrechters. Voor iedere afgestudeerde verpleger of leraar staan er binnenkort tientallen vacatures open”.

De gemeenteraad wil dat er voldoende werk is voor iedereen. “De gemeente kan samen met bedrijven en onderwijsinstellingen zorgen voor omscholing en bijscholing van werkzoekenden”, aldus Ferket. De raad roept het college op om samen met partijen in de stad het onderwijs beter te laten aansluiten op werk. Zo wordt er rekening gehouden met de werkgelegenheid van nu, maar kijkt Utrecht vooral vooruit naar de werkgelegenheid van de toekomst.

Maar liefst 15% van de Utrechtse werknemers heeft te maken met een snel veranderende arbeidsmarkt waar banen verdwijnen en nieuwe banen opkomen. Om dit vraagstuk op te lossen zijn er stevige oplossingen nodig. Vooral Utrechters met een beroepsopleiding kunnen de gevolgen ervaren van de mismatch op de arbeidsmarkt. Er zijn vacatures genoeg maar die moeten wel matchen met de wensen en talenten van de werkzoekenden.

Deze week stelt de gemeenteraad de begroting voor 2018 vast. Tijdens het slotdebat dienen D66, VVD, ChristenUnie, PvdA, Student & Starter en het CDA een motie in die het college oproept de mismatch op de arbeidsmarkt in kaart te brengen en met investeringen te komen om de mismatch aan te pakken.

Cookieinstellingen