63 matches voor statushouders tijdens matchingsevent

Foto: Pixabay

Maar liefst 63 matches waren het resultaat van het matchingsevent voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in De Vrije Wolf in Utrecht op 8 november. Het ging om matches voor werkervaringsplekken en arbeidsplaatsen voor statushouders bij bedrijven en organisaties in Utrecht en omgeving. Er waren 80 statushouders en 20 werkgevers aanwezig, uit allerlei sectoren, zoals horeca, groenvoorziening, facilitair en ambacht.

Via een speeddate maakten de kandidaten kennis met de werkgever en bespraken de mogelijkheden voor een werkervaringsplek of werk. Ter plekke ondertekenden de statushouder en de werkgever een formulier als er een match was gemaakt. Daarnaast kregen de statushouders een workshop solliciteren en een workshop presenteren om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

De komende weken moet de plaatsing concreet geregeld worden. Daarbij ondersteunt de gemeente zowel de statushouder als de werkgever. Deze werkgevers zijn zich ervan bewust dat er op de werkvloer extra aandacht voor taal en begeleiding van de statushouder(s) nodig is. De gemeente biedt aan de statushouder de mogelijkheid om een jobcoach in te zetten als extra ondersteuning.

Het Matchingsevent werd geopend door wethouder Diepeveen, wethouder Zorg en Welzijn. Bij de afsluitende lunch maakte wethouder Everhardt van Sociale zaken de resultaten van het event bekend.

In Utrecht zijn 1300 statushouders van 18 jaar en ouder gehuisvest. Het uitgangspunt van het beleid van de gemeente is: activering vanaf dag 1. Dat uitgangspunt geldt ook als statushouders/vluchtelingen nog in het AZC in Utrecht wonen. De aanpak van de gemeente Utrecht is gericht op sociale en economische zelfredzaamheid.

Cookieinstellingen