Gemeenteraad neemt nieuwe erfpacht conversieregeling aan

Foto: Pixabay

Gisteren heeft de Utrechtse gemeenteraad de nieuwe erfpacht conversieregeling 2017 aangenomen. De nieuwe regeling is een stuk voordeliger dan de huidige regeling. Dit besluit is het sluitstuk van twee jaar overleggen en het verwerken van de wensen en zorgen van erfpachters.

De conversieregeling 2017 is een verbetering ten opzichte van de bestaande regeling. Zo is er een vastklikoptie toegevoegd voor hen die het bedrag niet hebben of kunnen financieren. Verder geeft de nieuwe regeling erfpachters ook de keuze om eenmalig een deel af te kopen, waardoor de jaarlijkse canon lager wordt.

Al in 2015 hebben erfpachters de gemeenteraad benaderd met de oproep de conversieregeling uit 2003 aan te passen. Door middel van de conversieregeling kan een erfpachter die nog de verplichting heeft om canon te betalen, de canon eeuwigdurend afkopen. Bijna alle partijen in de gemeenteraad hebben de wethouder verzocht met een nieuw voorstel te komen. Aangezien het eerste voorstel voor veel partijen niet ver genoeg ging, heeft een meerderheid van de raad om diverse aanpassingen gevraagd. Het tweede voorstel was al beter, maar ook hierop heeft de raad verbeteringen gevraagd en dat laatste voorstel is gisteren aangenomen in de gemeenteraad.

Alle 3500 erfpachters krijgen in november een brief waarin ze op de hoogte worden gesteld van de nieuwe regeling en krijgen zij voor april 2018 een introductieaanbod waarover zij tot eind 2018 kunnen beslissen. Dit aanbod houdt enerzijds rekening met de lange behandeltijd door de raad. Dit betekent dat de erfpachters nog het recht krijgen op korting tot en met 2017. Het introductieaanbod gaat ook uit van de WOZ-waarde van 2015. Deze waarde wordt niet geïndexeerd.

Cookieinstellingen