Provincie wil doorpakken Noordelijke Randweg

Foto: gemeente Utrecht

De provincie Utrecht wil samen met de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht en het rijk zoeken naar alternatieve oplossingen voor de inpassing van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) en de Zuilense Ring. Uitgangspunt daarbij is dat zowel de leefbaarheid als de doorstroming voor 2026 verbeteren. De provincie wil hierover een intentieovereenkomst sluiten met de gemeenten Stichtse Vecht en Utrecht. Op basis van die uitwerking bepaalt de provincie welke extra bijdrage het college beschikbaar stelt voor de verbeterde inpassing.

De Noordelijke Randweg Utrecht is een onderdeel van de Ring Utrecht en is belangrijk voor de bereikbaarheid van Maarsen en Utrecht. Het Utrechtse deel van de NRU wordt voor 2026 opgewaardeerd. Daarover zijn in 2010 al afspraken gemaakt. De opwaardering bestaat uit het ongelijkvloers maken van de verkeerspleinen en een verhoging van de snelheid van 70 naar 80 km/u. Daarnaast worden maatregelen genomen om de kwaliteit van de leefomgeving te garanderen. De gemeente Utrecht maakt hiervoor de plannen. De provincie Utrecht is een van de financiers en heeft op dit moment al € 33,4 mln. gereserveerd. Voor het gehele project is op dit moment € 180 mln. beschikbaar.

Bewoners in Overvecht en Maarssen maken zich zorgen over de leefbaarheid langs de NRU. Zij vrezen dat opgewaardeerde NRU extra verkeer aantrekt en daarbij extra geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof tot gevolg heeft. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Wij kijken naar de gehele NRU en willen voor alle bewoners langs de NRU de leefbaarheid en de doorstroming op peil houden.”

Cookieinstellingen