Place2BU mengt veel ‘soorten’ mensen

Foto: Mariëtte Baks

Die speels gekleurde punthuisjes vlakbij de Cinemec vormen Place2BU, een uniek woonproject dat jongeren, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang mengt. Afgelopen weekend hielden ze open huis.

Het is mooi weer en Burendag, dus veel bewoners zijn buiten op het plein te midden van de vier gebouwen die Place2BU vormen. Ze schilderen, doen spelletjes of zitten gewoon wat te kletsen. Er zijn 490 woonunits verdeeld over vier gebouwen.

Evelien Roukema van het Leger des Heils leidt ons rond en vertelt. “Elke gang heeft ongeveer twintig woningen met een eigen badkamertje en keukentje. De bewoners vormen een mix tussen jongeren, statushouders – dat zijn asielzoekers met verblijfsvergunning – en mensen die er weer aan toe zijn om zelfstandig te wonen.” Deze laatste groep is geselecteerd door het Leger des Heils, vandaar dat Evelien er is op Burendag. “Op elke gang wonen de jongeren met één van de andere twee groepen, we hebben niet alles door elkaar gegooid. Het is de bedoeling dat de bewoners van een gang zich om elkaar bekommeren en helpen met kleinigheden.”

Dat gaat niet altijd vanzelf, merken de begeleiders die het woonproject in de gaten houden. “In de zomer is dit woonproject gestart, en nu, na een paar maanden, zien we dat het handig is om de jongeren handvatten te geven zodat ze beter weten hoe ze met statushouders of mensen uit de maatschappelijke opvang kunnen omgaan. Dus dat gaan we nu doen, zodat er meer wordt samengeleefd”, vertelt Evelien. Wel heeft elke gang één bewoner die benoemd is tot gangmaker; hij of zij heeft als doel de sociale omgang te stimuleren.

De woonunits zijn klein, daarom is er ook een algemene ruimte waar de wasmachines staan en een centrale ruimte – die nog moet worden ingericht – waar allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden. Er komt zelfs een podium. Er is altijd een toezichthouder aanwezig om overlast de kop in te drukken. “Tot nu toe gaat het redelijk goed. Er is natuurlijk wel eens wat aan de hand, maar dat is overal waar veel mensen samen wonen”, aldus Evelien.

Naast Place2BU staan de acht ‘Skaeve Huse’ van de gemeente Utrecht. Hier wonen mensen die nergens anders meer te handhaven zijn omdat ze te veel overlast veroorzaakten. De plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal was door de gemeente uitgezocht omdat het relatief ver van woonwijken af ligt en de omgeving prikkelarm is. Maar toen kwam de 490 woonunits van Place2BU er pal naast: weg prikkelarme omgeving. Daarom is de aanwezigheid van begeleiding óók gewenst. Maar op Burendag straalt de gezelligheid van het project af. (Leidsche Rijn.nieuws.nl/Mariëtte Baks)

Cookieinstellingen