Tiental bestuurders gesubsidieerde instellingen verdient te veel

Foto: Pixabay

De gemeenteraad heeft door middel van de motie ‘Inzicht in topsalarissen’ het college gevraagd om de raad te voorzien van informatie over alle organisaties in Utrecht waar een subsidierelatie mee bestaat en waar sprake is van een bezoldiging hoger dan het wethouder salaris, het burgemeester salaris en de geldende WNT-norm.

Uit het overzicht blijkt dat bij 14 organisaties sprake is van bezoldigingen boven de WNT-norm. Bij alle gevallen is sprake van zogeheten overgangsrecht. Daarbij wordt de bezoldiging boven het WNT maximum voor een periode van maximum drie jaar toegestaan. Hierna moet de bezoldiging stapsgewijs worden afgebouwd tot het maximum.

Bij 17 organisaties was in 2016 of 2015 sprake van een bezoldiging boven de zogeheten wethoudersnorm die voor Utrecht 140.000 bedraagt, inclusief vakantiegeld, de eindejaarsuitkering, bijdragen in de pensioenopbouw en overige onkostenvergoedingen. 12 organisaties hebben in 2016 of 2015 een bezoldiging betaald die boven de zogeheten burgemeestersnorm lag, die 170.000 euro bedraag, inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, bijdragen in de pensioenopbouw en overige onkostenvergoedingen.

Lokale overheden mogen echter geen invloed uitoefenen op de inkomens van bestuurders van organisaties die subsidie van hen krijgen.

Cookieinstellingen