Burgemeester houdt toespraak in Taiwan over mobiliteitsbeleid in Utrecht

Foto: Wikimedia

Burgemeester Jan van Zanen brengt op uitnodiging van zijn amtgenoot Chen Chu van Kaohsiung van 2 tot en met 5 oktober een bezoek aan Taiwan. Tijdens deze reis woont hij het EcoMobility World Festival and Congress bij en houdt hij een toepsraak over het mobiliteitsbeleid van Utrecht.

Burgemeester Chen Chu ziet de Utrechtse regio als partner in het streven naar gezond stedelijk leven. Ondernemers en experts uit de regio Utrecht op het gebied van mobiliteit, gebiedsontwikkeling en gezondheid maken deel uit van het reisgezelschap. Het congres wordt georganiseerd door het internationale gemeentelijke samenwerkinsverband voor duurzaamheid ICLEI, waar Utrecht sinds afgelopen jaar lid van is.

Het bezoek volgt op een economische missie naar Taiwan in oktober 2016 die werd geleid door wethouder Kreijkamp. Tijdens deze missie werden deuren geopend voor Utrechtse ondernemers en het afgelopen jaar zijn er verschillende contracten afgesloten als gevolg van deze missie.

Van Zanen zal ook een bezoek brengen aan de burgemeester van Taichung en het hoofdkantoor van Quanta, een grote Taiwanese computerfabrikant. Quanta is sinds dit jaar met een dochteronderneming Quoca gevestigd bij de Jaarbeurs Innovation Mile (JIM). Op de agenda staat het toegankelijker maken voor startups van de toegang tot elkaars markten en nieuwe initiatieven op het gebied van smart cities.

Taiwan is sterk verstedelijkt en in combinatie met een jarenlange inzet op zware industrie staat het land voor de grote opgave haar steden gezond te maken. De Utrechtse regio staat kent vele bedrijven die hier oplossingen voor bieden. Bijvoorbeeld op gebied van mobiliteit, gebiedsontwikkeling en gezondheid.

Taiwan is centraal gelegen in Zuidoost-Azië. Op korte afstand van Taiwan liggen vele miljoenensteden, die samenwerkingskansen bieden voor Utrecht. Tijdens het congres zijn vertegenwoordigers van bedrijven en overheden uit deze steden aanwezig. Vorig jaar bedroeg het handelsvolume tussen Nederland en Taiwan circa 6,5 miljard euro. Nederland exporteerde vorig jaar meer naar Taiwan dan naar Japan.

Cookieinstellingen