SP wil tippelzone sluiten, PvdA pleit voor behoud tippelzone op huidige locatie

Foto: Pixabay

De SP wil dat de tippelzone niet verplaatst wordt maar wordt gesloten. De PvdA pleit ervoor om de tippelzone op de huidige locatie te behouden.

Het college heeft besloten om de huidige tippelzone aan de Europalaan te verhuizen. Daarbij is het college uitgekomen op twee locaties: de Elektronweg bij Lage Weide en de Boteyken bij Strijviertel. Dit heeft geleid tot veel commotie en woedende omwonenden. De werkelijke verliezers bij de keuze van één van de twee locaties zijn echter volgens de SP de vrouwen en mannen die werken op de tippelzone.

De tippelzone is in 1986 ingesteld als antwoord op overlast vanwege straatprostitutie door verslaafde vrouwen in en rond het centrum van Utrecht. Daarnaast functioneerde de zone als vindplaats voor de hulpverlening. Van de oorspronkelijke doelgroep, Utrechtse kwetsbare en grotendeels verslaafde dakloze vrouwen, zijn niet veel vrouwen over. Op het moment werken er nog 25 vrouwen uit de zorgregio Utrecht, waarvan er 15 verslaafd zijn.

De politie, de Tussenvoorziening en de artsen zijn tevreden over de gang van zaken op de tippelzone en pleiten voor verplaatsing ervan.

Volgens de SP berust straatprostitutie op een ‘netwerk van fatale afhankelijkheidsrelaties’ waar verslaafde, kwetsbare vrouwen, dealers, pooiers en klanten onderdeel van uitmaken. Het kenmerk van verslaving is totale afhankelijkheid van het middel. Verslaving en vrije wil gaan helemaal niet samen.

Landelijk zijn er nog maar vier tippelzones geopend waarvoor een sterfhuisconstructie geldt: er worden geen nieuwe vergunningen meer uitgegeven. Utrecht is daarmee de enige stad van Nederland die een doorstart wil maken voor een tippelzone wat de SP onbegrijpelijk vindt.

De PvdA vindt echter dat een tippelzone met goed toezicht de kans op uitbuiting aanzienlijk beperkt. De dames kunnen hier volgens de PvdA veilig en gezond werken. Bovendien functioneert de tippelzone op de huidige locatie aan de Europalaan buitengewoon goed. De dames kunnen er veilig werken en omwonenden ervaren geen overlast. De PvdA is daarom voor behoud van de tippelzone op de huidige locatie en zal het voorstel voor het verplaatsen van de tippelzone naar een andere locatie niet steunen.

 

Cookieinstellingen