Wethouder opent Wijkleerbedrijf Overvecht van ROC Midden Nederland

Foto: gemeente Utrecht

Het nieuwe Wijkleerbedrijf “Praktijk in de Wijk” van ROC Midden Nederland in Overvecht gaat op zaterdag 16 september officieel van start. Tijdens de sociale buurtmarkt zal Jeroen Kreijkamp, wethouder Onderwijs van de gemeente Utrecht, om 14.00 uur de feestelijke openingshandeling verrichten.

Het nieuwe Wijkleerbedrijf Overvecht zit onder een dak met Wijkleerbedrijf Zorg & Zo (mede mogelijk gemaakt door de EFRO subsidie) en welzijnsorganisaties Wijk & Co, het Leger des Heils en The Social Collective. Doel van het wijkleerbedrijf is om studenten van verschillende opleidingen te verbinden met bedrijven en organisaties in Overvecht.

Studenten gaan onder de noemer “Praktijk in de Wijk” aan de slag met opdrachten in de wijk Overvecht. Zij doen dan belangrijke praktijkervaring op, samen met partnerinstellingen en onder begeleiding van docenten van ROC Midden Nederland. Door in één wijk de krachten te bundelen met meerdere opleidingen, biedt het Wijkleerbedrijf mogelijkheden en kansen voor zowel studenten als de wijk Overvecht. Dit leidt tot unieke samenwerkingsverbanden:

Studenten van het Sport College die worden opgeleid tot zwemonderwijzer geven zwemles aan basisschoolkinderen in De Kwakel. Kinderen kunnen het zwemdiploma (A, B of C) halen.

De buurtmobiel (elektrisch vervoer voor wijkbewoners in de wijk) wordt onderdeel van het Wijkleerbedrijf. 

Studenten van het Automotive College controleren de elektrische voertuigen en verzorgen klein onderhoud.

Studenten Maatschappelijk Zorg zijn straks wekelijks actief in ’t Huis aan de Vecht, een woonzorgcentrum van AxionContinu.

Studenten Maatschappelijke Zorg worden een schooljaar buddy voor cliënten van de zorgorganisaties Lister en Abrona. 

Student van de opleiding Social Work, Collin Neerings, gaat voor woonbouwvereniging Mitros bij het wooncomplex de Vulcanus de sociale cohesie onder bewoners bevorderen.

Studenten van Dienstverlening Zorg & Welzijn gaan met een hele klas de Jenaplanschool Cleophas ondersteunen op vrijdagmiddag. Op woensdag is een klas actief voor de wijk.

Het Wijkleerbedrijf Zorg & Zo is ook verhuisd naar de locatie van “Praktijk in de Wijk” en studenten van Social Works gaan mee de wijk in.

Studenten (Facilitair, Social Work, Sport/Bewegen) maken deel uit van het coördinerende team en werken mee om de samenwerking te verbreden.

Het plein aan de (Schooneggendreef 27) is van 14 tot 17 uur omgetoverd tot een sociale buurtmarkt. Met o.a. optredens, rommelmarkt, eten, sport en spel en kinderactiviteiten.

De officiële opening van het nieuwe Wijkleerbedrijf vindt plaats om 14.00 uur.

Reacties